Liczba postów: 3,956
Liczba wątków: 40
Reputacja:
468
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
Urządzenie: King
27-12-2023, 01:37 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2023, 01:40 PM przez Tomek.)
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. - tu znalazłem podobny problem:
Cytat:The problem was with the faulty USB cable that was included in the set from Aliexpress. After replacing the cable everything is working as it should be.
Więc dalej bym szukał przyczyny w kablu USB - tym bardziej że to wskazuje na problemy:
Cytat:2023-12-27T11:12:13.978Z [LEDDEVICE|LED Adixxxon] (ERROR) Device disabled, device 'adalight' signals error: 'Rs232 SerialPortError: Resource temporarily unavailable'
2023-12-27T11:14:28.347Z [LEDDEVICE|LED Adixxxon] (ERROR) Device disabled, device 'adalight' signals error: 'Invalid serial device name: ttyUSB0 !'
2023-12-27T11:16:51.117Z [LEDDEVICE|LED Adixxxon] (ERROR) Previous line repeats 9 times
2023-12-27T11:16:51.117Z [LEDDEVICE|LED Adixxxon] (ERROR) Device disabled, device 'adalight' signals error: 'Rs232 SerialPortError: Inappropriate ioctl for device'
Tu masz podobne błędy:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
i też problemem jest słabej jakości kabel - przerabiałem to u siebie jak miałem problemy rok temu (ale mi pomógł portish z coreelec robiąc odrębne wersje coreelec żeby testować gdzie jest błąd)
Kable od chińczyków wystarczą że mają złe ekranowanie i już nie będa działać. Ja mam teraz kabel ugreen i działa. - o tu mas zcałą historię:
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Nie odpowiadam na PW
Reputacja:
468
System operacyjny:
Wygląda że dobrze - ~90 na górze i ~50 po bokach = więc jest ok. Pozycja wejścia na srodku - i na zdjęciach też to tak wygląda. Ale ja obstawiam kabel USB - spójrz co mu w logach wyskakuje
'Invalid serial device name: ttyUSB0 !'
Czyli wykrywa USB na początku przy starcie, a potem odłącza - czyli typowe dla linuxowych systemów gdy maszjakiś problem z USB - żeby nie uszkodzić sprzętu.
Nie odpowiadam na PW
Reputacja:
468
System operacyjny:
27-12-2023, 06:51 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2023, 06:53 PM przez Tomek.)
U gościa z forum coreelec jak z nim na PW rozmawiałem zaczął działać dopiero 3 czy 4 kabel. To że na windows działa to nie oznacza że na linuksie będzie działać. Jądro linuksa jest bardziej czułe na błędy USB i odłącza zasilanie od USB jeśli wykryje błąd. Stąd te migania przy wkładaniu i wyciąganiu kabla.
Przeprogramować Arduino to bułka z masłem. Parę sekund. Jeśli nie znajdziesz kabla to podeślę ci moje Arduino i sprawdzisz - ale to na PW omówimy
Podziękowali:
Adrianwol00@interia.pl
Nie odpowiadam na PW
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
System operacyjny:
Urządzenie: komputer
27-12-2023, 08:27 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2023, 08:31 PM przez Adrianwol00@interia.pl.)
Z tym, że podłączałem do portu USB na laptopie na Windows 10'tce i diody robią to samo czyli błyskają 2 razy. Stąd wniosek że nie działa ani na boxie (X96 Max Plus) ani na Windows 10 na laptopie . To co mogę jeszcze sprawdzić?
Reputacja:
468
System operacyjny:
28-12-2023, 06:35 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2023, 08:00 AM przez Tomek.)
Obniżenie baudrate pewnie nic nie da - bo ponoć było skonfigurowane i działało wcześniej - zresztą to standardowy baudrate dla tych tanich chińskich egzemplarzy. Działało wcześniej na tym samym kablu bo najwyraźniej zakłócenia na kablu były inne lub kabel był odpowiednio wygięty.
Błyskanie jest normalne - jeśli nie jest wyłączone w skrypcie przy aktywacji skryptu (ja powyłączałem). Przy wkładaniu/wyciąganiu idzie napięcie do Arduino i jest inicjalizacja.
Kabel, kabel, kabel - kup dobry kabel, zainwestuj te parę złotych - ja mam ugreen - i nie mam żadnych problemów:
Nie odpowiadam na PW