Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana puli adresowej zepsuła bibliotekę
Panowie mam taki problem. Musiałem zmienić u siebie całą pulę adresową w domu. Nie podejrzewałem że takie jaja się zrobią przez zmianę.
Po zmianie adresu boxa z 192.168.0.57 na 192.168.2.57 i też został zmieniony adres serwera z plikami na nową pulę 192.168.2.100.

W menu kodi w źródłach zmieniłem do swoich plików adresację na 192.168.2.100. Nie chciała to działać po samej zmianie adresacji. Ogólnie żeby to ruszyło to była męka ale jak usunąłem i dodałem na nowo wszystkie foldery to wreszcie udało się i mogłem przeskanować i dodać do biblioteki filmy.

Następnie okazało się że po wejściu w filmy miałem pełno duplikatów. Kodi nie usunął przy usuwaniu folderów z filami bibliotek związanych z nimi. Uznałem że zrobię to ręcznie i dałem wyczyść bibliotekę ale i tu pojawił się problem. Przy czyszczeniu biblioteki zaczęło wywalać że są powiązane foldery sieciowe ze starej adresacji 192.168.0.100 i czy je usunąć. Dawałem oczywiście żeby je usunął i po chwili cały box się zawieszał na amen. Na koniec w rozpaczy postanowiłem nawet wpisać na serwerku stary adres ip i w boxsie też i spróbować usunąć ale też bez efektu.

Da się w jakiś sposób to odratować?
Gdzie mogę ręcznie wywalić bibliotekę wraz z podmontowanymi folderami?
Odpowiedz
REKLAMA:

Rozwiązania są dwa - oba wymagają dostępu do pliku bazy danych która jest w
/storage/.kodi/userdata/Database/
Działamy na wyłączonym kodi! (jak wyłączyć masz kawałek dalej)

Wygodną metodą jest skorzystanie w przypadku Coreelec z sftp (działa jak masz ssh w ustawieniach Coreelec włączone):
- adres do połączenia (ja korzystam z linuksa więc thunar ładnie to łyka - w windows trzeba jakiś program do ftp - np filezilla, ale totalcommander też da radę)
sftp://192.168.1.3/storage/.kodi/userdata/Database/

Jak już tam jesteś to albo:
1. usuwasz plik MyVideos131.db - tracąc przy tym cały postęp oglądania itp itd (ale da się to nadrobić - skorzystaj z wtyczki WatchedList - jest w repo kodi - odpal ją, zrobi ci kopię pozycji oglądanych którą potem można przywrócić po zrobieniu nowej bazy)

2. odpalasz kodi- na nowo robisz wszystkie źródła, scrapujesz do biblioteki i na koniec odpalasz WatchedList żeby postęp zachować

3. naprawiasz plik ręcznie - za pomocą np. By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. - trzeba usunąć nieprawidłowe ścieżki i wywołania. Ale zawsze coś zostanie (robiłem to kilka razy, wydawało się że jest ok - a przy testach FF3 potrafiło mega cyrki robić i się potrafiło po roku sypnąć) - więc lepiej metoda z punktów 1-2.

Można jeszcze spróbować w ogóle od innej strony - ale nie sprawdzałem tego dodatku nigdy sam na żywym organiźmie: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

A tu podpowiedzi dla punktu 1 jeśli nie chcesz się bawić w sftp (ale też żeby wyłączyć kodi)

1. wyłącz kodi:
- połącz się z coreelec przez ssh ssh root@IP
- systemctl stop kodi
2. zlokalizuj swoją bazę danych:
cd /storage/.kodi/userdata/Database/
3. usuń plik
rm MyVideos131.db
4. odpal kodi
systemctl start kodi

I to wszystko.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości