Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki.
HTPC - motherboard ? - Wersja do druku

+- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl)
+-- Dział: TV BOXy i inne urządzenia (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=69)
+--- Dział: Dyskusja ogólna (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Wątek: HTPC - motherboard ? (/showthread.php?tid=3499)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: HTPC - motherboard ? - Tomek - 01-02-2022

Cholera - 100 zł za 10 minut roboty...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Ten ma 2x więcej pamięci...

RE: HTPC - motherboard ? - jon1022 - 01-02-2022

(01-02-2022, 01:45 PM)Tomek napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Ten z twojego linku ma też wifi dwu zakresowe
Sprzedawca tego z preinstalowanym Coreelec też pisze że jest dwu zakresowe wi-fi...ale nie ma u chińczyków Tanixa tx3 w wersji 2/16 z dwuzakresowym wifi Smile

RE: HTPC - motherboard ? - Baarmi79 - 01-02-2022

(01-02-2022, 01:45 PM)Tomek napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

No nie wiem, może 10min dla Ciebie albo dal tej firmy. Ja tego nigdy nie robiłem. Pewnie skomplikowane nie jest ale zanim się oczytam jak to zrobić to zejdzie mi nie 10 min, a pewnie godzinę czy dwie. Plus koszt karty SD albo pendrive-a bo w tym shopee.pl nie dają gratis. Wtedy już tak średnio się to robi opłacalne.

Edit.
2GB mniej, Wifi nie takie, ale za to reklamacja nie w Szanghaju ;D

HTPC - motherboard ? - Tomek - 02-02-2022

Wifi jednozakresowe wiąże się z tym że będziesz musiał kabel ciągnąć. Karta microSD? 30 zł? Max 50zł?
Jak zainstalować coreelec? Poradnik z wszystkimi możliwymi opcjami mamy ma stronie.
Gwarancja? Ile razy coś się zepsuło, to chińczyk z aliexpress albo zwracał kasę, albo wysyłał nowy. Z shoppe - zwrot kasy działa aż miło

A wsparcia w sprawie coreelec nie będziesz miał u nich żadnego. Bo nawet nie branduja jak savio, tylko sprowadzają i instalują. I pewnie wsparcia będą szukali jak zawsze u nas

Co więcej. Tam jest s905x3, więc będzie się przegrzewał. Jedynym rozwiązaniem jest... Otwarcie obudowy i poprawa chłodzenia. Więc i tak z gwarancji nici. Przepłacasz jakieś 150-200 zł za nie wiadomo co w sumie. A i tak z coreelec będziesz musiał się obeznać - a najlepiej przez instalację

RE: HTPC - motherboard ? - Baarmi79 - 02-02-2022

(02-02-2022, 05:03 AM)Tomek napisał(a): Wifi jednozakresowe wiąże się z tym że będziesz musiał kabel ciągnąć. Karta microSD? 30 zł? Max 50zł?
Jak zainstalować coreelec? Poradnik z wszystkimi możliwymi opcjami mamy ma stronie.
Gwarancja? Ile razy coś się zepsuło, to chińczyk z aliexpress albo zwracał kasę, albo wysyłał nowy. Z shoppe - zwrot kasy działa aż miło

A wsparcia w sprawie coreelec nie będziesz miał u nich żadnego. Bo nawet nie branduja jak savio, tylko sprowadzają i instalują. I pewnie wsparcia będą szukali jak zawsze u nas

Co więcej. Tam jest s905x3, więc będzie się przegrzewał. Jedynym rozwiązaniem jest... Otwarcie obudowy i poprawa chłodzenia. Więc i tak z gwarancji nici. Przepłacasz jakieś 150-200 zł za nie wiadomo co w sumie. A i tak z coreelec będziesz musiał się obeznać - a najlepiej przez instalację

Jak nie TX3 to jakiego box-a polecasz do przeróbki pod ten CoreElec?

Ewentualnie na co zwracać uwagę, jakie modele pomijać?

Pytanie z innej beczki - kwestia HDR10, Dolby Vision, Atmos itd. Czy taki box odtwarzając film z takimi właściwościami przekaże go do TV, który te parametry obsługuje?

RE: HTPC - motherboard ? - Tomek - 02-02-2022

Ale ja nie powiedziałem że go nie polecam - on jest fajny, ale wymaga zabawy z chłodzeniem.  A to się wiąże z otwarciem boxa. I dotyczy to każdego z procesorem s905x3. Mniej gorące są s905x2 - i spokojnie wystarczą do większości rzeczy.
Ilość boxów pod coreelec z prockiem s905x jest ogromna, istnieją wariacje, jedne lepiej działają, inne gorzej, natomiast dodatkowo dochodzą często modyfikacje przez producentów - i ten sam box z września 2021 może mieć innym chip wifi niż ten z 2022. Nie ma reguły. Chcesz bezproblemowo z coreelec? Bierz coś co jest oficjalnie wspierane - mniejsza szansa na przykrą niespodziankę - By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

RE: HTPC - motherboard ? - jon1022 - 02-02-2022

"kwestia HDR10, Dolby Vision, Atmos itd"

HDR 10 - zdaje się że działa po Coreelec gorzej z Dolby vision - bo na ten moment nie jest w ogóle wspierane pod Linuxem
kwestia wykupienia licencji i podpisania umowy z firmą która ten standard stworzyła - może kiedyś będzie to możliwe.

O dolby atmos nic nie wiem...

RE: HTPC - motherboard ? - redhunter - 02-02-2022

Ten HTPC który mam i którego budowę podawałem na pewno obsługuje Dolby Atmos bo tego używam. 7.1 idzie z Atmosem. I Atmos nawet z Netflixa działa bezproblemowo.
Działają też pliki z HDR ale mie jestem na 100% pewien bo nie mam sprzętu do ich obsługi. Jednak pliki z DV niestety idą ale mają jakieś wypaczone kolory. Tylko nie powiem, czy to jest wina HTPC czy reszty sprzętów które go nie obsługują.

RE: HTPC - motherboard ? - Baarmi79 - 03-02-2022

(02-02-2022, 09:18 AM)Tomek napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Prześledziłem produkty producentów ze strony, którą podałeś. Ten Minix wydaje się ciekawy pod względem parametrów
Procesor S922X-J. Jak z grzaniem u niego będzie?
Na necie prawie niedostępny, a znalazłem prawie nówkę (po zwrocie) za 350zł. Warto? Najwyżej odeślę jak coś będzie nie tak.

Inna opcja, ciekawa dla  mnie to złożenie własnego playera np. na bazie płyt Libre albo Khadas.
Khadas ma dodatkowo karty dźwiękowe.
Mam fajną obudowę Node 605 z obecnego HTPC, do której mógłbym włożyć potrzebne komponenty.

(02-02-2022, 09:47 AM)redhunter napisał(a): Ten HTPC który mam i którego budowę podawałem na pewno obsługuje Dolby Atmos bo tego używam. 7.1 idzie z Atmosem. I Atmos nawet z Netflixa działa bezproblemowo.
Działają też pliki z HDR ale mie jestem na 100% pewien bo nie mam sprzętu do ich obsługi. Jednak pliki z DV niestety idą ale mają jakieś wypaczone kolory. Tylko nie powiem, czy to jest wina HTPC czy reszty sprzętów które go nie obsługują.

Sprawdziłem ceny tych Twoich komponentów, większość niedostępna, a bazując na używkach to ze 2tys trzeba wydać.

RE: HTPC - motherboard ? - jon1022 - 03-02-2022

Nie piszę z doświadczenia - moje informacje pochodzą z czytania mi oficjalnego forum Coreelec Smile

Chyba nie mamy na forum użytkowników tego Minixa, a przynajmniej nikt się do tąd nie przyznał do takiego sprzętu...

Minix - ma świetne opinie jeśli chodzi o jakośc wykonania jednak soft (Android) po prostu kuleje.
Że nie wspomnę już o braku certyfikacji dla Netflixa przez co boxy Minixa wyświetlają  N w max 540p.
Mają jednak wsparcie od Coreelec - tzn wszystko powinno działać wi-fi Blutooth aktualizacje itp
Jeśli masz okazję kupić tego U22-XJ za 350 zł to moim zdaniem warto zaryzykować.
Sklepowe ceny szczególnie w PL są niedorzeczne czasem po 900zł chodzą

Khadas ma też w ofercie bardzo fajny zestaw HTPC wszystko co potrzeba :

Podobnie jak ten  z polskiego sklepu co wklejałeś wyżej jest tam zainstalowany fabrycznie Coreelec.. z tym że jest to wynik oficjalnej współpracy pomiędzy programistami tworzącymi Coreelec a firmą khadas.
Zdaje się że chłodzenie jest tam odpowiednie