Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arctic: Zephyr 2 - Resurrection
U mnie nie ma z tym problemu. Ten motyw nie zmienia czcionki.
Brzmi to trochę jak bug z k21, ale po restarcie kodi powinno wrócić do normy.
Na wyłączonym kodi w "userdata/guisettings.xml" możesz zmienić:
<setting id="lookandfeel.skintheme">Square</setting>
na
<setting id="lookandfeel.skintheme" default="true">SKINDEFAULT</setting>

Podziękowali: arkady1964
Odpowiedz
REKLAMA:

@DenDy tak myślałem, że to nie jest dopisanie dwóch linijek. W takim razie podbijam ponownie o wprowadzenie pauzy podczas wybierania ustawień napisów, audio i obrazu oraz zamknięcie osd po dokonaniu tam zmian.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Dzięki @DenDy za fachowe objaśnienie jak definitywnie ogarnąć ten problem. Już wszystko OK ...i znowu jestem happy :-)
Odpowiedz
Smile 
Przez długi czas dla mnie najlepszą skórka dla Kodi była minimalistyczna skórka Chroma autorstwa Tgx. Chroma na Omegę nie ma już żadnego wsparcia, nawet nie ma wersji testowej, zresztą ostatnia pełna wersja była tylko na Kodi 18 Leia. 
Więc doszło u mnie do zmiany lidera, jednak na skórką bardzo podobną do Chroma z górnym paskiem ustawień w postaci ikonek, to jest Arctic Zephyr 2: Resurrection (AZ2:R),  obecnie moim zdaniem po zmianach dokonanych przez opiekuna skórki @DenDy zdecydowanie najlepsza skórka dla KodiSmile

Kiedyś używałem na Kodi nie tylko Chroma, ale też przetestowałem wszystkie skórki jakie są, jednak moim zdaniem AZ2:R jest najlepszą z minimalistycznych dla Kodi, jak ktoś lubi zmiany motywów i kolorów, bardzo dobry jest Titan MOD lub z dużo większymi możliwościami skórka Titan Vanilla.
Co do kolorów AZ2:R zaspakaja moje potrzeby, obecnie mam ustawiony kolor pomarańczowy, podobny do bursztynowego  (ang. nazwa amber)  tj. w skórce AZ2:R przy ustawieniu np: 
Kolor podświetlenia i gradientu ffef6c00  (3 kolor od dołu po lewej stronie w kreatorze, w palecie domyślnej kolorów)włączona przezroczystośćpoziom przezroczystości 50% oraz włączone jednokolorowe podświetlenie   Pole wyboru, opcja Highlight.  
Załączenie w:
Ustawienia > Ustawienia skóry > SKÓRA > Różnorodne > wybrane ustawienia pokazane w zrzucie ekranu,  link  >  By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. 
Ustawienia > Ustawienia skóry > SKÓRA > Różnorodne > Pole wyboru > Highlight    Screen,  link  >  By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Oczywiście, że jest to przykładowe ustawienie kolorów w skórce AZ2:R, każdy może sobie ustawić taką konfigurację jaka mu będzie się najbardziej podobać...

@DenDy, dzięki za nieustające wsparcie dla skórki AZ2:R, używam tylko tę skórkę na sprzęcie z Android TV, od czasu kiedy wprowadziłeś istotne zmiany poprawiające obsługę tej znakomitej skórki dla Android TV.
Odpowiedz
[Obrazek: O8P3Db6l.jpeg]
Jak zainstalować twoja skórkę. Po wyborze pliku zip pokazuje mi taki komunikat
@DenDy
Odpowiedz
Skórkę Arctic: Zephyr 2 - Resurrection (AZ2:R) najlepiej instalować z repozytorium opiekuna skórki @DenDy, obsługuje wersje na Nexusa i Omegę, w zależności od zainstalowanej wersji Kodi. 

Repozytorium: 
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Instalacja skórki:
Ustawienia > Dodatki > Zainstaluj z repozytorium > DenDyGH Repository > Wygląd i działanie > Skóra  > Arctic: Zephyr 2 - Resurrection > Zainstaluj > OK

Instalując skórkę z repozytorium wszystkie zależności powinny się zainstalować, gdyby jednak nie, wymaganą zależność należy zainstalować "ręcznie" tzn. zainstalować ją z pliku ZIP.  Przy świeżej instalacji Kodi ten problem nigdy nie występuje.

W skórce, gdy mamy zaznaczone AKTUALIZACJA AUTOMATYCZNA, to przyszłe aktualizacje zainstaluję się bez problemu.

Pozdrawiam
Odpowiedz
REKLAMA:

Dziękuję za szybką odpowiedź
A ktoś coś wie na temat skórki arctic fusion od jurialmunkey? Ale jakiś mod tak jak w przypadku arctic zypher 2 od DeNDy
Odpowiedz
Nie ma modu skórki arctic fusion. Jak dla mnie ta skórka ma tylko kilka fajnych funkcji np. pokazywanie obsady aktorskiej filmu w OSD (brakuje mi tego w AZ2:R), ale ta i kilka innych zalet nie zmienia tego, że jest zbyt uciążliwa w obsłudze...

Dlatego obecnie używam tylko AZ2:R, tym bardziej, że jest coraz bardziej ulepszana przez opiekuna skórki.  Smile

Pozdrawiam
Odpowiedz
@arkady1964 masz w OSD rozszerzone info, gdzie jest obsada. Już nie wymyślaj, że dwa kliknięcia pilotem robią straszną różnicę Wink.
Odpowiedz
@leszekgd

Dla mnie, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty skórka AZ2:R jest obecnie zdecydowanie najlepszą skórką dla Kodi.   Smile

Oczywiście, że wiem o przycisku "i", po wciśnięciu którego mamy dostęp do całego spektrum informacji o wyświetlanym filmie.

Jednak każdy ma jakieś upodobania... 

Mi się bardzo podoba funkcja, gdzie jeszcze są wyświetlane informacje tylko o aktorach.   Do tego jestem przekonany, że nie tylko mi...

Propozycje miałem następującą do zastosowania w skórce AZ2:R, aby wejście do funkcji Obsada (Aktorzy) było dodatkowo możliwe, np. przez:

1. Przy opcji z przewijaniem paska, panel z aktorami (Obsada filmu) wysunie się po trzecim wciśnięciu strzałki w górę.

2. Lub wysunięcie panelu z aktorami przez dodatkową kontrolkę  "Aktorzy" (Obsada), kontrolka może być opcjonalna w ustawieniach.

3. Przez inne ustawienie dające dodatkowe szybsze info o aktorach.

Rozwój skórki AZ2:R leży mi na sercu, proponowana funkcja może być naprawdę przydatna i mile widziana przez wielu użytkowników, ale nie jest konieczna, gdyż jest dostępna w skórce razem z innymi informacjami o filmie. 
Jednak, ponieważ informacje o obsadzie filmu (aktorach) są najbardziej i często wyszukiwane, myślę, że można kiedyś wprowadzić dodatkowo tę funkcję w skórce AZ2:R umożliwiającą szybszy dostęp do info Aktorzy  (Obsada).

Podobna funkcja jest w Arctic Fuse oraz Ace 2 Omega.  Sama koncepcja dodatkowego wysuwanego panelu z aktorami (Obsadą), to nie jest mój pomysł natknąłem się na tę funkcje w skórkach np. w skórce jurialmunkey tj. Arctic Fuse (w tej skórce ta funkcja jest aktywna przez 2 wciśnięcie strzałki w dół, a w AZ2:R proponowane w punkcie 1 postu  tj.  przy załączonej opcji z przewijaniem paska,  przez 3 krotne naciśnięcie strzałki w górę).

W repozytorium SKINBASE.OMEGA, skórka Ace 2 Omega działająca na Kodi 21 Omega, jest dostępna do pobrania w sekcji "Wygląd i działanie". Następnie po wcześniejszym pobraniu i instalacji skórki Ace 2 Omega z repozytorium SKINBASE.OMEGA, można sobie tę funkcję przetestować.
Repozytorium SKINBASE.OMEGA:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Chociaż wydaje mi się, że w Arctic Fuse ta funkcja jest chyba najlepiej zrobiona, 
Oczywiście, że jest to tylko propozycja na przyszłość wprowadzenia tej funkcji do AZ2:R. Nawet gdyby nie została nigdy zrealizowana, mówi się niestety i bez tego. Tak jest jak napisałem powyżej, AZ2:R summa summarum (biorąc pod uwagę całokształt) jest najlepszą skórką.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości