Liczba postów: 159
Liczba wątków: 29
Reputacja:
1
Wersja Kodi: 18.6
System operacyjny:
Urządzenie: s905x
13-08-2024, 06:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2024, 09:21 AM przez azizi.)
Czy działa Wam dzwięk TrueHD 7.1 + Dolby Atmos na Andoridzie (Chromecast 4k) + Kodi?
Mam Kodi v20.5 i jak puszczam dzwięk na wzmacniacz z zaznaczoną opcją aby przepuścił TrueHD dalej do dekodowania, to nie mam wcale dzwięku. Jak nie zaznacze tej opcji jest tylko 2.0. Jak natomiast zmienię w Kodi aby dzwięk był obsługiwany (nie pamiętam jak do końca to ustawienie się nazywało) przez androida, to jest dzwięk TrueHD 7.1 ale bez Dolby Atmos.
Muszę jeszcze jeden test zrobić, ale wydaje mi się, że na CoreElec v19 działało to ok i był TrueHD+Atmos.
Reputacja:
1
System operacyjny:
Potwierdziłem, że na Coreelec v20.5 TrueHD 7.1 z Dolby Atmos działa bez problemu. Wczoraj na kilku źródłach puszczałem dzwięk i za każdym razem wykrywa wszytko prawidłowo. Tam jest wiele użądzeń do odtwarzania dzwięku do wyboru, a na Chromecast są tylko dwa, w tym właśnie android.
Reputacja:
1
System operacyjny:
Sony an1000.
Wyczytałem, że wina jest po stronie Chromecasta i Androida 12. Nie obsługuje atmosa przy truehd 7.1.
Tak przynajmniej ludzie na forach piszą.
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 0
Reputacja:
25
Wersja Kodi: 19
System operacyjny:
Urządzenie: H9s se
Truehd będziesz miał np. z Nvidia Shield Pro, Ugoos Am8 albo Amazon Cube jeśli podłączysz bezpośrednio pod zestaw z ominięciem TV.
box --> wzmacniacz --> TV
W przypadku innych boxów tracone są metadane obiektów .
Liczba postów: 322
Liczba wątków: 2
Reputacja:
24
Wersja Kodi: 19
System operacyjny:
Urządzenie: firestick,Nvidia pro
Jeżeli amplituner melduje na wyświetlaczu wejscie formatu Dolby True HD to taki sygnał do niego dociera.
Natomiast nie ma możliwosci by ten amplituner (Sony an10000 obsłużył sygnał Dolby True HD 7.1 + Atmos , bo ma tylko 7 kanałów (+subwoofer rzecz jasna) .Tak więc może chodzic w konfiguracji "klasycznej" 7.1 lub w Atmosie , gdzie tylne surroundy wykorzystane są jako kanały przednie górne.
Reputacja:
1
System operacyjny:
Nie wiedziałem, że jest 14tka.
Czyli pewnie nic się nie zmieni w tym zmian audio za szybko dla Chromecasta 4k.