Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - temat zbiorczy - błędy, problemy, zgłoszenia
Cześć, mam problem i szukałem ale nie znalazłem nigdzie info, próbuje skonfigurować fan film z rapideo i nie wyszukuje mi nic. Zauważyłem że jeżeli ustawie "odrzucaj niedopasowane w całości tytuły" to widzę w logach że po kolei odrzuca wszystkie znalezione tytuły. Jak wyłącze te opcje to dostaje błąd: "brak źródeł do przekazania". Jest jakiś błąd, który w obecnej wersji uniemożliwia korzystanie z rapidem? Testuje na the office pl
REKLAMA:

@Siocki
Będzie poprawka.
Na ten moment włącz w Ustawieniach wtyczki opcję "Pokazuj nazwę pliku źródła" oraz ewentualnie "Pokazuj dodatkowe informacje o źródle".

@"felek"#42802
Odblokuj priv w ustawieniach swojego konta. Wysłałeś mi wiadomość, ale nie mogę Ci na nią odpowiedzieć, ponieważ pisze, że masz wyłączone przyjmowanie wiadomości prywatnych.

Ale napiszę też odpowiedź na forum, może innym się przyda.
Cytat:korzystam z wtyczki z dnia 06.11.2024 fanfilm na android tv kodi 21.1 omega skórka domyślna; jeżeli dodam do ulubionych serial lub film  i próbuje go z ulubionych odtworzyć wyskakuje taki błąd "Fanfilm Cant show items or content ERROR for action seasons" z pola wyszukiwania i kategorii normalnie odtwarza instalacja robiona na czysto , co może być nie tak ?

Albo przed dodaniem pozycji do biblioteki wybierasz najpierw z menu kontekstowego "przygotuj do ulubionych" i dopiero tak przygotowaną pozycję dodajesz do ulubionych, albo na stałe zmień (wyłącz) w Ustawieniach wtyczki opcje "Twórz krótkie adresy dla ścieżek" (dostępna w pierwszej zakładce, przy końcu (3-cia pozycja od dołu) - wówczas wtyczka działa po staremu i nie trzeba przygotowywać pozycji do ulubionych.

W założeniu ta opcja ma powodować, że baza Kodi będzie mniej "puchła", bo informacje na bieżąco przekazywane są w pamięci RAM. Ale właśnie powstaje problem z Ulubionymi, ponieważ w Kodi są one potraktowane trochę po macoszemu i nie potrafią zapamiętać dodatkowych informacji, więc te informacje muszą znaleźć się w adresie, który to adres jest zapamiętywany w bazie Kodi. A tych adresów generuje się całkiem sporo - dla każdego wyszukiwania, źródła, widoków. A im on jest dłuższy, to baza szybciej puchnie. Nie jest to może tak szybki przyrost jak w przypadku grafik, ale coś tam się powoli odkłada.
1
Najszybszym rozwiązaniem tego problemu jest niedodawanie do ulubionych która kompletnie się do tego nie nadaje tylko utworzenie biblioteki w kodi i dodawanie filmów czy seriali do biblioteki bezpośrednio z fanfilm, gdzie za dostęp do okładek opisów odpowiada zewnętrzny scraper. Baza nie przyrasta jakoś mega strasznie - u mnie z 600 filmami i kilkudziesięcioma serialami ma jakieś 22mb. Obrazki ściągają się z sieci na bieżąco po czyszczeniu cache.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
@tele dzięki za szybką odpowiedź. Niestety żadna z kombinavji Show Extra Source Info i Pokazuj nazwę pliku źródła nie daje rezultatów.
@Siocki
Hm, pisałeś, że zaglądałeś w log - pokaż go.
@tele proszę tutaj link: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Na początku (16:38) włączyłem opcje „odrzucaj niedopasowane w całości tytuły”, później o 16:40 wyłączyłem te opcje i zniknęły napisy: odrzucono ale nadal jest „Brak źródeł do przekazania”
REKLAMA:

@Siocki
Masz wersję, która już nie jest wspierana.

Masz 2 wyjścia: albo zainstalować moje poprawki, taki "Service Pack 2+" (ostatnia wersja z przed 2 tygodni) albo zainstalować wersję alfa FanFilm3.

SP2 FF1 znajdziesz w tym wątku (kilka postów wstecz), FF3 w dziale "Dodatki i repozytoria" wątek "FanFilm - NOWE WYDANIE - testy ALPHA" By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Przeglądaj forum, bo co jakiś czas pojawiają się nowe wydania w tych 2 gałęziach.
Aaa kurcze, tam była alfa i nie ukrywam że się troche bałem, ale to zainstaluje i dam znać. Dzięki Wink
Zainstaluj lepiej poprawki od tele - jego service pack. Wersja Alpha jest niestabilna i nie nadaje się do normalnego użytkowania.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
W oczekiwaniu na nową wersję FF3, proponuję jeszcze usprawnienia do obecnej wersji FF1.

Najważniejsze w tym wydaniu to:
  • możliwość pobierania źródeł (jeśli oczywiście serwer na to pozwala) dla osób, które korzystają z wyświetlania źródeł w okienku (do tej pory można było tylko pobierać dla źródeł wyświetlanych w katalogu)
    [Obrazek: 9xaPiGVl.jpeg]

Nowy menadżer pobierania był już dostępny w poprzednim wydaniu, więc niektórzy już pewnie go widzieli. Mogę tylko dodać, że jeśli na przycisku w kolumnie Akcja wywołamy menu kontekstowe, to czynność może zmienić się na inną (zależną od sytuacji pobieranego pliku). Można chyba do 5 plików na raz pobierać. Jeśli serwer wspiera wznawianie (np. CDA), to przy awarii Kodi, po ponownym jego uruchomieniu, pobieranie może być kontynuowane od przerwanego miejsca.

• przebudowany scraper pobranych plików, w którym zmieniłem mechanizm rozpoznawania nazw oraz dostosowałem do podłączenia innego dowolnego folderu, który także może być przeszukiwany w celu znalezenia źródeł - można np. podpiąć sobie pendriva czy inny dysk zewnętrzny czy sieciowy, który będzie w trakcie szukanie źródeł przez FanFilm także przeszukiwany.
  • możliwość wyświetlania sezonów specjalnych

• obsługa clearloga oraz keyart'u pobieranych z TMDB oraz pozostałych grafik jak clearart, discart, banner, characterart z serwisu FanartTV.
    Tu duże podziękowania dla użytkownika @Toov , który zmotywował mnie i wyedukował w tych nazewnictwach oraz czuwał nad prawidłowym ich zastosowaniem. Najbardziej spodobała mi się grafika characterart, która przedstawia postacie na przeźroczystym tle. Niestety, jest to grafika prawie niewspierana przez skórki, a szkoda, bo naprawdę to fajnie wygląda. Poniżej przykład dla serialu Yellowstone oraz Dragon Ball:
    [Obrazek: e8Ct9Jxl.jpeg]

[Obrazek: cQPJoVYl.jpeg]
    Dla Dragon Balla, to nawet 10 postaci po kolei jest wyświetlanych - fajny efekt.

Skórka, która to wyświetla to Aeon Tanjo, dostępna w oficjalnym repozytorium Kodi

Przy okazji grafik, to jeszcze nadmienię, że zmieniło się kilka Ustawień (zajrzyjcie) m. in. jak ktoś wykorzystywał już serwis FanartTV, to musi teraz włączyć takie ustawienie w opcjach wtyczki.

• inne drobniejsze poprawki, wyłapane w czasie pracy i testów a także zgłoszone przez innych użytkowników.

To już chyba tyle i aż tyle.

Jeśli oczywiście ktoś trafi na jakiś błąd czy problem a działało mu to lepiej w poprzedniej wersji, to przypominam, że można śmiało wersje zamieniać na tą, która nam lepiej działała. Proszę tylko pamiętać o instalowaniu jednocześnie obu plików zip tej samej wersji, czyli i FF i PTW.

Aktualizacja:
21-11-2024: poprawka ze względu na błąd uniemożliwiający ustawianie widoków dla poszczególnych kategorii (filmów, seriali, sezonów, odcinków, źródeł) w danej skórce. Błąd wykrył użytkownik @manieKMP. Dzięki.

Podziękowali: Toov, arkady1964, bkc2, Pitero, manieKMP, Jmno, Croton, machinee, viader80, wajnert, AMIGAnTOMEK
3
2
2
1
1

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: Michalm15, 2 gości