Liczba postów: 33
Liczba wątków: 3
Reputacja:
16
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
Urządzenie: Google TV Streamer
REKLAMA:
Liczba postów: 113
Reputacja:
66
System operacyjny:
Urządzenie: MiBox/Tablety
Już wiem czemu nie byłem pewny co do tych opcji ze sprawdzaniem zależności przy starcie i okienkowych komunikatach.
Jak się okazało, po testach na telefonie z testowym Kodi/FF (i nawet cofce do oryginału FF) oraz tego, że pamiętałem że wyłączałem rzeczone komunikaty w zeszłym roku na tablecie, na którym używam Kodi/FF "na co dzień"...
Powodem mojej dezorientacji było to, że obie te opcje przedstawiały mi się "wczoraj" jako włączone. Zgłupiałem z tego powodu, komunikatów brak, ale w ustawieniach FF opcje z nimi związane, "aktywne".
(24-03-2025, 08:44 AM)pawel959 napisał(a): "Sprawdzaj zależność ResolveURL przy starcie" - widziałem tą opcję, ale obawiałem się jej odznaczać, bo rozumiem ją tak, że po odznaczeniu wcale nie sprawdza czy jest nowa aktualizacja - odznaczyłem i nie aktualizuje wtedy automatycznie. Odznaczenie jej można przetłumaczyć jako "Nie aktualizuj ResolveURL" U mnie resolver normalnie się aktualizuje, mimo wyłączonych tych komunikatów z FF, a nie widzę ich przeszło rok.
A sam je rozumię tak, że jeśli są aktywne, z każdym rozruchem FF, ten "wymusza" sprawdzenie/porównanie numerów wersji zainstalowanej zależności, z tą jaka jest na serwerze i jeśli takowe rozbieżności są, to ma być wyświetlony komunikat, jeden z nich lub oba... Myk w tym (jeśli się nie mylę), że to działa niezależnie od systemu aktualizacji samego Kodi (i @ Tomek to niejako chyba potwierdził), co jak pamiętam, skutkowało u mnie tym, że samo Kodi nie zdążyło jeszcze sprawdzić czy jakieś update'y są, a komunikat z FF już się pojawiał.
Obstawiam, że system aktualizacji Kodi nie dokonuje ich "od razu" (ma jakiś tam interwał czasowy, może dodatkowo też robi to przy starcie "od czasu do czasu"...).
Jako że osobiście lubię mieć takie rzeczy "pod kontrolą" (lubię wiedzieć co chce mi się zaktualizować i kiedy ma się to dokonać, a do tego dochodzi to, że przynajmniej część dodatków i zależności "wymaga" restartu, więc...) w moim przypadku mam ustawione by "Powiadamiał, ale nie aktualizował". Ale do czego zmierzam, podczas wsponianego testu na tel. Kodi przy pierwszym uruchomieniu powiedomiło mnie o aktualizacjach dodatków (6-ciu, w tym resolvera). W międzyczasie robiłem kilka ponownych uruchomień Kodi, bez dokonywania aktualizacji i Kodi podczas tych kolejnych rozruchów już nic nie wyświetlał (a update'y sobie dalej czekały).
Teraz nie wiem jak to u Ciebie było z tym, że wyłączenie nie aktualizuje resolvera (być może podobnie jak u mnie z pop-upem aktualizacji, udpate resolvera poszedł z automatu, Ty wyłączyłeś komunikat i dokonałeś downgrade'u resolvera i po tym nic się nie stało, czy może do tego również próbowałeś wymusić aktualizację przez "Wyszukaj aktualizacje"), ale sądzę że dobrze będzie pozostawić te "sprawdzanie zależności przy starcie" wyłączone i sprawdzić czy aktualizacja spod Kodi nie zadziała później albo przy następnej wersji reasolvera, bo być może "coś w tym momencie nie zatrybiło", ale zrobi to później.
Podziękowali: arkady1964
1
Liczba postów: 615
Reputacja:
801
System operacyjny:
Urządzenie: telewizor TCL C70
(25-03-2025, 06:06 PM)RadziuOi napisał(a): @tele
Problem z autoryzacją ekino przy użyciu scrapera FF
W logach masz błąd typu 403 - dostęp zabroniony - nie wiem czemu.
Sprawdzałeś, czy przez stronę WWW możesz się zalogować bez problemu?
Czy we wtyczce pobranej ze strony ekino działa?
Moje konto testowe wygasło, nie ma premium, więc jak chcesz, to musisz mi użyczyć swoje na testy. Zmień hasło (potem sobie przywrócisz) i podeślij mi na priv.
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 40
Reputacja:
136
Wersja Kodi: 19
System operacyjny:
Urządzenie: Zidoo X9S, Amazon Fire 4K, 4KMax, Cube, Echo Plus, Android TV, Google TV streamer (4K), Strong Leap-S3+, Kinhank G1
Witam ekspertów wtyczki (/wtyczek) FanFilm,
nie siedzę w temacie i nie mam tez potrzeby wgłębiać sie w ten tak bardzo rozległy temat dotyczący właśnie Fanfilmu
ale miałbym następujące pytania i prosiłbym tylko o krótka odpowiedz:
1. Czym rożni sie wtyczka na kodi 20-21 Fanfilm od Fanfilm3?
2. Jak aktualizują sie te wtyczki?
3. Jaki ma cel i czy to konieczne wgrywanie "co jakiś czas "nowych wersji"?:
- PTW-2024.14.01_(2025-03-20)_aktualizator_(potrzebny restart Kodi po aktualizacji).zip
- FF_2024_TURBO_(2025-03-20)_aktualizator.zip
Jeśli tak, to czy kolejność ich wgrywania ma znaczenie?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Aby zrodziło się to co możliwe, należy stale próbować tego co niemożliwe.
Reputacja:
16
System operacyjny:
26-03-2025, 09:56 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2025, 10:34 AM przez RadziuOi.)
(26-03-2025, 08:59 AM)tele napisał(a): (25-03-2025, 06:06 PM)RadziuOi napisał(a): @tele
Problem z autoryzacją ekino przy użyciu scrapera FF
W logach masz błąd typu 403 - dostęp zabroniony - nie wiem czemu.
Sprawdzałeś, czy przez stronę WWW możesz się zalogować bez problemu?
Czy we wtyczce pobranej ze strony ekino działa?
Moje konto testowe wygasło, nie ma premium, więc jak chcesz, to musisz mi użyczyć swoje na testy. Zmień hasło (potem sobie przywrócisz) i podeślij mi na priv. Problem rozwiązany. Wszystko przez włączony vpn. Po wyłączeniu vpn wejsciu w FanFilm autoryzacja zadziałała i wyszukało nawet linki z zaluknij (wcześniej też błąd 403) po ponownym włączeniu vpn dalej działa. Czyli konkluzja taka, że najpierw trzeba coś wyszukać bez vpn a później można włączyć. Przynajmniej na razie jest ok.
Edit:
Po chwilowych testach z włączonym vpn ekino działa ale zaluknij już nie (błąd 403) dziwne bo przez chwile działało.
@ tele Posiadasz jeszcze pliki aktualizacji z 16 marca (chyba)? Bo niestety usunąłem z dysku.
1
Reputacja:
801
System operacyjny:
(26-03-2025, 09:14 AM)coni napisał(a): 1. Czym rożni sie wtyczka na kodi 20-21 Fanfilm od Fanfilm3?
2. Jak aktualizują się te wtyczki?
- PTW-2024.14.01_(2025-03-20)_aktualizator_(potrzebny restart Kodi po aktualizacji).zip
Pozwól, że zacznę od końca:
Kolejność wgrywania nie ma znaczenia - ważne jest, aby zainstalować oba pliki - i najlepiej uruchomić Kodi ponownie, ponieważ cześć procesów od FanFilm pracuje w tle, więc dobrze byłoby, aby zaczęły pracować od nowa.
Pliki instalujesz z poziomu Kodi, poprzez opcję "Zainstaluj z pliku zip". Musisz zatem wcześniej zapewnić dla Kodi dostęp do tych plików - czy to umieścisz je wcześniej na pendriva, czy prześlesz sobie na urządzenie za pomocą jakiejś apki (niedawno ktoś o to pytał parę postów temu) czy być może ściągniesz sobie poprzez przeglądarkę na urządzeniu, jeśli masz taką możliwość. W nowszych wersjach Android trzeba pewnie będzie nadać uprawnienia do plików dla Kodi, aby Kodi mógł te pliki "zobaczyć". Na ten temat też było nie raz na forum.
Wgrywasz wtedy, kiedy coś Ci nie działa, działa gorzej, kiedy aktualizacja oferuje coś, z czego skorzystasz.
Ja np. nie korzystam z wielu ficzerów, które oferuje wtyczka, więc teoretycznie nie musiałbym wgrywać sobie nowszych wersji już od ponad pół roku, bo do mojego sposobu korzystania z wtyczki nowości nie są mi potrzebne.
Także zależy, czego oczekujesz (niektórzy mają nie wiadomo jakie oczekiwania) i co ma dla Ciebie znaczenie.
Ponieważ jesteś długo na forum, dużo dłużej niż ja, to na pewno wiesz do czego służy ta wtyczka.
Ja stałem się takim jakby jej konserwatorem, do czasu wydania wersji nr 3 (FanFilm3). Robię to hobbystycznie, w ramach takiej jakby społeczności sympatyków Kodi. Wersja 3 nie będzie jakąś rewolucją. Owszem, wniesie trochę nowości, aczkolwiek główne założenia i cel pozostanie ten sam. Optymalizacja nastąpi w kodzie, co zaowocuje jakimś tam wzrostem szybkości działania, szczególnie przy synchronizacji z Trakt (jak ktoś korzysta), jak również stanie się łatwiejszą do modyfikacji.
I na koniec - jeśli obecna wersja działa Ci dobrze - nic nie musisz zmieniać. Pisałeś swego czasu, że korzystasz z wtyczki Phantom i działa ona dobrze. Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i wymagania. Nic na siłę.
Możesz z ciekawości spróbować zainstalować i samemu się przekonać, czy to jest dla Ciebie. A zawsze możesz wrócić do pierwotnej wersji jeśli z jakiś względów nie "podpasuje" Ci.
1
REKLAMA:
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 40
Reputacja:
136
Wersja Kodi: 19
System operacyjny:
Urządzenie: Zidoo X9S, Amazon Fire 4K, 4KMax, Cube, Echo Plus, Android TV, Google TV streamer (4K), Strong Leap-S3+, Kinhank G1
26-03-2025, 11:18 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2025, 12:29 PM przez coni.)
(26-03-2025, 11:06 AM)telel napisał(a): (26-03-2025, 09:14 AM)coni napisał(a): 1. Czym rożni sie wtyczka na kodi 20-21 Fanfilm od Fanfilm3?
2. Jak aktualizują się te wtyczki?
...Kolejność wgrywania nie ma znaczenia - ważne jest, aby zainstalować oba pliki - i najlepiej uruchomić Kodi ponownie, ponieważ cześć procesów od FanFilm pracuje w tle, więc dobrze byłoby, aby zaczęły pracować od nowa... Serdeczne dzięki za tak szybka odpowiedz jak również wyczerpujący opis.
Osobiście kodi nie jest mi obcy, dlatego stawiając te pytania chodziło mi tylko o krótka odpowiedz bo nie chciałem
w ten temat zbytnio sie wgłębiać.
Doceniam to, ze ze znalazłeś czas i ochotę by mi pomóc. Na pewno tak jak i mnie, wielu innym
Twój opis pomoże lepiej zrozumieć ten temat.
Pozdrawiam.
Aby zrodziło się to co możliwe, należy stale próbować tego co niemożliwe.
1
Reputacja:
16
System operacyjny:
26-03-2025, 11:32 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2025, 11:52 AM przez RadziuOi.)
Po wyczyszczeniu wszystkich cache z poziomu FanFilm wtyczka wyszukuje źródła. Nie ma już błędów 403 i 503 na zaluknij. Ciekawe czy czyszczenie pomogło czy może był problem tylko z działaniem strony. Wszystko na włączonym vpn (darmowa wersja protonvpn kraj USA). FanFilm z ostatnią aktualizacją.
@ tele Wrzucam jeszcze logi z próby odtworzenia filmu na obejrzyjto. W FanFilm nie zadziałał żaden link ale na samej stronie nie działa tylko lulustream, linki z booster działają. W logu coś z kodowaniem utf-8.
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
1
Reputacja:
801
System operacyjny:
26-03-2025, 11:37 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2025, 11:39 AM przez tele.)
(26-03-2025, 09:56 AM)RadziuOi napisał(a): Po chwilowych testach z włączonym vpn ekino działa ale zaluknij już nie (błąd 403) dziwne bo przez chwile działało. Na temat zaluknij to na forum było dużo na ten temat - w skrócie - wyjście na świat twojego dostawcy internetowego nie jest mile widziane przez ten serwis.
Ktoś chyba pisał, że czasami może pomóc, jak wejdziesz na stronę z komórki lub komputera i potem można spróbować wyszukać źródła - może na chwilę się odblokować (choć nie pamiętam, czy to dotyczyło tego serwisu czy innego)
Może to też być chwilowe - u mnie też zdarzają się od czasu do czasu takie błędy, choć ogólnie działa.
Cytat:Posiadasz jeszcze pliki aktualizacji z 16 marca (chyba)? Bo niestety usunąłem z dysku.
A czemu potrzebujesz akurat z 16 marca? Coś nie działa w nowszej? Też już nie mam.
Reputacja:
16
System operacyjny:
(26-03-2025, 11:37 AM)tele napisał(a): (26-03-2025, 09:56 AM)RadziuOi napisał(a): Po chwilowych testach z włączonym vpn ekino działa ale zaluknij już nie (błąd 403) dziwne bo przez chwile działało. Na temat zaluknij to na forum było dużo na ten temat - w skrócie - wyjście na świat twojego dostawcy internetowego nie jest mile widziane przez ten serwis.
Ktoś chyba pisał, że czasami może pomóc, jak wejdziesz na stronę z komórki lub komputera i potem można spróbować wyszukać źródła - może na chwilę się odblokować (choć nie pamiętam, czy to dotyczyło tego serwisu czy innego)
Może to też być chwilowe - u mnie też zdarzają się od czasu do czasu takie błędy, choć ogólnie działa.
Cytat:Posiadasz jeszcze pliki aktualizacji z 16 marca (chyba)? Bo niestety usunąłem z dysku.
A czemu potrzebujesz akurat z 16 marca? Coś nie działa w nowszej? Też już nie mam. W sumie już nie potrzebuję, miałem wrażenie że na tamtej działał zaluknij. W sumie aż tak mi na nim nie zależy ale jak już zawróciłem Ci gitarę to chciałem potestować to i owo.
|