Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 4.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - modyfikacja tele
Teraz ok.
Przeanalizuje w wolnej chwili.
Dzięki za zaangażowanie.
Odpowiedz
REKLAMA:

U mnie jest 12 źródeł ale nie wszystkie działają:
[Obrazek: GEHOySol.png]
Odpowiedz
Hej, skąd wziąć te pliki zip do zainstalowania?
A raczej jak je zainstalować na telewizorze?
Mam zainstalowany sam FanFilm, jednak od niedawna nie wyszukuje mi żadnych źródeł, a jak wyszukuje to tylko ekinotv (jednak po kliknięciu w źródło wyskakuje napis „brak dostępnych źródeł”). Myślałam więc że może zainstalowanie moda pomoże. Czy ktoś kto bardziej się zna na Kodi mógłby pomóc z tym problemem?
FanFilm wersja 2023. 13.01.0
Kodi wersja 21.2
Odpowiedz
Ostatnia aktualna wersja jest w By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować..
Po pobraniu obu plików muszą się one "znaleźć" na urządzeniu docelowym lub na pendrive, który podepniesz pod takowy sprzęt (możliwe że dla Kodi będziesz musiał nadać uprawnienia, by taki pendrive był w jego menadżerze widoczny, czyli przechodzisz do ustawień Androida -> Aplikacje -> Kodi -> Uprawnienienia, i wąłczasz/zaznaczasz opcję "zawsze zezwalaj").
Podpinasz pendrive, uruchamiasz kodi i przechodzisz do "Zainstaluj z pliku zip", po czym wyświetli się Tobie okno gdzie odnajdujesz "pendraka" i pobrane pliki zip, wybierasz ten zaczynający się od FF, Kodi powiadomi Cię od zaktualizowaniu "paczki". Po tym ponawiasz operację, z tym że tym razem wybierasz plik z PTW na początku. Kodi znowu powiadomi Ciebie o zaktualizowaniu "paczki". Teraz koniecznie "Zamknij" Kodi (wymagany jest restart programu by wszystko prawidłowo zadziałało).
I to wszystko, masz "brand new" FanFilm. Wink

Edit:
Tak mi się jeszcze jedno skojarzyło, bo nie pamiętam czy ta opcja musi być w Kodi włączona (mam ją włączoną od zawsze, więc nie pamiętam, zakładam że jednak tak Wink), ale jakby powyższe komuś nie zadziałało, Kodi powinien jeszcze wświetlić monit o możliwości instalacji z nieznanych źródeł. Ta opcja zanjduje się w ustawieniach Kodi->System->Dodatki->Niezanane źródła. To tak dla potomności, bo jeśli ktoś już instalował choćby oryginalne FF, to powinien mieć tą opcję już włączoną.

Podziękowali: arkady1964, Ravenna
1
Odpowiedz
@tele Cześć niedługo święta napisałeś że przed świętami czyli jutro będzie ta wtyczka fielmann co jest na wyższym zdjęciu
Odpowiedz
Tak, wczoraj zakończyłem wreszcie prace nad tą aktualizacją (tydzień czasu prac i testów). Ale wieczorem już byłem zmęczony,
więc dzisiaj będzie od zajączka wielkanocnego Wink
Muszę znaleźć jednak trochę czasu, aby opisać zmiany, bo trochę inaczej będzie przebiegała procedura autoryzacji konta do serwisu Filman, a do jest tematem tej aktualizacji FF.

(19-04-2025, 07:36 PM)Ravenna napisał(a):  Myślałam więc że może zainstalowanie moda pomoże.

Na 100 albo i nawet 150 procent Wink

Myślałem, że już po wszystkich forach, facebook-ach tematycznych się rozeszło, że jest taka aktualizacja do FanFilma i że już wszyscy to mają.

Kolega opisał ci w skrócie jak to zainstalować.
Ale taki opis jest w poście nr 5, który przygotował wczesniej kolega @arkady1964 , którego serdecznie pozdrawiam przy okazji, więc chyba nie przeczytałeś do końca.
A może coś tam niejasnego jest? Napisz, to się uzupełni.

Podziękowali: arkady1964
1
Odpowiedz
REKLAMA:

Witajcie.

Udostępniam kolejną aktualizację do FanFilm - tym razem dotyczy ona źródeł z serwisu Filman.
Nie sądziłem, że to znajdzie się w tej "starej" wersji, ale @Piratex podsunął mi pomysł i się udało.
Z uwagi na to, że serwer, na którym obecnie odbywało się wyszukiwanie źródeł z Filmana, po raz kolejny nie działa już kilka dni, będzie to dobry zamiennik, a może nawet i lepszy, bo będzie więcej źródeł i będą one dostępne już wcześniej od premiery niż do tej pory. Czyli będzie dokładnie to samo, co pokazuje strona internetowa.

Ale nie ma róży bez kolców - aby to działało w FanFilm (a także we wtyczce autorstwa Mbebe), konieczne jest zalogowanie do serwisu. Tylko z powodu zabezpieczenia Captcha, jakie Filman wprowadził, nie da się tego zrobić w Kodi za pomocą loginu i hasła - dlatego przyszedł pomysł, aby przenieść sesję z innego urządzenia. Co to oznacza?
Na pewno niektórzy pamiętają, że podobny sposób stał się jedynym sposobem, aby można było się tak logować do wtyczki Netflix w Kodi. Podobno takie rozwiązanie było też możliwe także we wtyczce WP-Pilot.
Polega to na tym, że zalogować trzeba się na swoje konto Filmana w przeglądarce internetowej, a po pomyślnym zalogowaniu podejrzeć jakie ciasteczko (cookie) zostało nadane dla takiej zalogowanej sesji.
Najlepiej to zrobić na komputerze (laptopie), bo na urządzeniach mobilnych trudniej jest takie ciasteczko odczytać, choć @manieKMP znalazł i na to sposób. I zrobił to na swoim tablecie!

Jak odczytać takie ciasteczko?
Każda przeglądarka na komputerze posiada tryb deweloperski (dev tools) uruchamiany klawiszem F12. Po wywołaniu tego trybu, przechodzimy do zakładki "Konsola" i wpisujemy polecenie document.cookie
Po chwili pojawi się ciąg znaków w cudzysłowie, który należy sobie skopiować i wkleić do Ustawień w FanFilmie (znajdziecie gdzie).  Można też odszukać kartę "Dane" (w FireFoxie tak się ona nazywa) i tam w drzewku po lewej wybrać "Ciasteczka". Z tych wyświetlonych skopiować wartość ciasteczka BKD_REMEMEBER.
Pamiętajcie, że to wszystko robimy na stronie Filman.cc, po uprzednim zalogowaniu, ponieważ interesuje Was ciasteczko należące do tej witryny.
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.odnaleziony w archiwum naszego forum By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować., nagrany przez @mjw , pokazujący jak mniej więcej proces wygląda na podstawie serwisu i wtyczki WP-Pilot.

Do szczęścia potrzebny jest jeszcze identyfikator przeglądarki tzw. UserAgent
Można go pozyskać na kilka sposobów.
Pierwszy to podobnie jak ciasteczko, w Konsoli wpisać polecenie navigator.userAgent
Kolejny, to np. uruchomić stronę, która wyświetli taką informację, np. By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
To też trzeba wpisać (wstawić) do Ustawień FanFilma (w sekcji Źródła PL, przy Filman)

Teoretycznie, taka sesja powinna działać co najmniej z 1 miesiąc.
Ale uwaga! jeśli wykonacie ponowne logowanie na którymś z urządzeń za pomocą loginu i hasła, ciasteczko trzeba będzie ponownie przenieść do Kodi. Serwis Filman uniemożliwia bycie zalogowanym jednocześnie na kilku urządzeniach, więc nie da się być zalogowanym normalnie (za pomocą loginu i hasła) w tym samym czasie i na komputerze i na telefonie. Więc musicie o tym pamiętać. Możecie mieć sesję na kilku Kodi, ale tylko jedną w jakiejś przeglądarce (chyba, że przeniesiecie ciasteczko do przeglądarki).
Można też ewentualnie założyć sobie kolejne konto i używać go tylko w Kodi.

UWAGA dla testerów, którzy mieli wersję przed dzisiejszym wydaniem: Jeśli przegrywacie pliki ręcznie, to przed wgraniem tej wersji usuńcie plik filman_web.py , aby nie było konfliktu z tym wydaniem.

Jest to poniekąd trochę eksperyment, więc zobaczymy jak to dalej się potoczy. Nie wiem, czy sam serwis czegoś nie zmieni, nie zablokuje, jeśli wykryje jakieś anomalie w używaniu kont w ich serwisie. W każdym bądź razie, jest to na ten moment jedyny najprostszy sposób, aby wykorzystać zawartość serwisu Filman we wtyczce FanFilm.
Jeśli Capctha zostanie usunięta ze strony, choć wątpie, bo jednak coraz więcej serwisów to stosuje, to będzie możliwość logowania tylko za pomocą nazwy i hasła.

Także, jeśli ktoś chce podjąć takie wyzwanie, to proszę bardzo.

Pozdrawiam świątecznie.

Podziękowali: arkady1964, martairafal, coni, sirtrusek, Jmno, misialek, manieKMP, LukasS, Mako79, Kasio, rysiek1221
3
2
2
1
1
Odpowiedz
Super, u mnie działa dzięki @tele
1
1
Odpowiedz
No to teraz ja wkraczam do "akcji". Wink

Do metody, którą zastosowałem u siebie na tablecie i zadziała również na boxach i telewizorach z Androidem (oraz poprawionej przez @tele wtyczce filman od mbebe), na których jest zainstalowany i używany Kodi z FanFilmem (zasada "działania" taka sama), wykorzystałem swój stary andkowy telefon z:
1. Przeglądarką Firefox/By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. (fork Firefoksa)
2. Dodatkiem By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. (dodatek ten to narzędzia deweloperskie, które umożliwą wydobycie wymaganych informacji ze strony. Jeśli wejdzie się w ten link spod jednej z wymienionych przeglądarek lub takiej, która tego typu dodatki obsługuje, to można od razu go zainstalować wciskając niebieski przycisk "Dodaj do Firefoksa").

Dodatek został usunięty ze strony Mozilli, więc alternatywą jest By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

3. Aplikacją Kore, By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. / By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. (apka w tym przypadku posłuży do szbkiego wklejenia do FF wymaganych informacji, aby filman w FF zadziałał, ale nie będę tu opisywać jak ją skonfigurować by działała z Kodi...).

A więc, z takim "rynsztunkiem szkoły Wilka" idziem do boju. Wink

Uruchommy sobie jeszcze Kodi na urządzeniu docelowym i przejdźmy do ustawień FanFilm i odnadźmy ustawienia webowego filmana (Serwisy źródeł PL, Filman (strona WWW)). Spod Kore można będzie sobie już wprowadzić dane logowania, a potem przygotować się do "wklejek" w tym samym miejscu. Wink

Odpalamy przeglądarkę (pkt. 1) i przechodzimy na stronę filmana by się zalogować. Jak już to zrobimy, pozostając na zalogowanej stronie, w przeglądarce wciskamy trzy pionowe kropki by wywołać menu przeglądarki, a z niego wciskamy Rozszerzenia->Mobile DevTools w pasku adresu wpisujemy nazwę zapisaniej zakładki dla narzędzi dewewloperskich i wybieramy ją z sugestii, co spowoduje wyświetlenie "zębatki" w prawym-dolnym rogu strony, którą należy wcisnąć.
Wywoła to panel dodatku z widoczną kartą Console (informacyjnie, polecenia document.cookie i navigator.userAgent działają, wymaga to pacnięcia w pasek na samym dole -ma po lewej specyficzną ikonkę-, wpisania polecenia i użycia przycisku "Execute", który może być zakryty klawiaturą ekranową, więc trzeba wpierw ją "schować").
Screen poglądowy:
[Obrazek: ncIIcLMl.jpeg]

My zaś przełączymy się na kartę Info (rys. górny, pozycja nr. 1), z której wydobędziemy nasze UA (User Agent). Mamy możliwość zrobienia tego w dwojaki sposób, albo przez przytrzymanie palca na tekście zaczynającym się od słowa "Mozilla" (rys. górny, pozycja nr. 2) i wtedy będzie potrzeba rozciągnięcia zaznaczenia na cały tekst i użycia opcji "Kopiuj", albo skorzystania z przycisku (rys. górny, pozycja nr. 3), który się niedaleko tego UA znajduje, z tym że wynikiem jego zastosowania jest wstawienie do schowka takiego o to ciągu:
User Agent: Mozilla/5.0 (Android 10; Mobile; rv:137.0) Gecko/137.0 Firefox/137.0
A nam zależy jedynie na:
Mozilla/5.0 (Android 10; Mobile; rv:137.0) Gecko/137.0 Firefox/137.0
Czyli bez User Agent: i spacji przed "M". Więc macie wybór, albo ręcznie zaznaczacie tylko to co jest potrzebne, albo korzystacie z podanego "guziola" i edytujecie jego wynik, o czym za chwilę.

Teraz, kiedy już mamy UA w schowku, przechodzimy do aplkacji "Kore" i z jej pomocą "wchodzimy" do opcji w FF USER-AGENT. To w Kodi wywoła panel z polem tekstowym, a w Kore wywoła pole tekstowe, w które wkleimy nasz UA. I teraz, w zależności od naszego wcześniejszego wyboru sposobu skopiowania UA, będziemy mieć albo już poprane dane, czyli coś takiego Mozilla/5.0 (Android 10; Mobile; rv:137.0) Gecko/137.0 Firefox/137.0 i wystarczy w aplikacji wcisnąć Wyślij, albo będzie to wersja "rozszerzona" o w/w dopisek "User Agent" i przed "wysyłką" do Kodi trzeba ten nadmiarowy element usunąć...

Dobra, UA ogarniętę, czas na ostatni krok. Wink
Wracamy do przeglądarki (mam nadzieję, że nikt jej nie zamkną przez przypadek Wink) i w narzędziach deweloperskich (Mobile DevTools) przechodzimy do karty Resources (rys. dolny, pozycja nr. 1).
Tu sparawa jest prostrza i nie wymaga już takiej "gimnastyki" jak z UA (wybory, wybory, jak ich zbyt wiele to się człowiek gubi Wink).
W tym wypadku wystarczy pacnąć na wpis BKD_REMEMBER aby go podświetlić (rys. dolny, pozycja nr. 2) i użyć przycisku kopiowania (rys. dolny, pozycja nr. 3).
Następnie przechodzimy do Kore, nawigujemy w nim do opcji FF CIASTECZKA aktywnej sesji i w nią wchodzimy. wyświelą się pola tekstowe, tak w Kodi jak i w Kore. W pole tekstowe Kore wklejamy skopiowaną wartość BKD i zatwierdzamy "Wyślij".

Po tym wszystkim pozostaje nam w zasadzie użyć przycisku "Ok" w oknie opcji FF, by zatwierdzić wprowadzone dane i to tyle... no a na telefonie pozamykać apki.

Po jakimś czasie jak nam "ciacho" wygaśnie, wystarczy że wykonamy drugą część metody (wklejka BKD, pominięcie UA), ponieważ UA będzie raczje takie samo, więc za drugim razem będzie nawet szybciej... Wink

Wykonanie tej procedury/metody, nie licząc oczywiście instalacji brakujących narzędzi "zagłady" Wink, zajmnuje jakąś minutę, a nawet mniej (od zalogowania do zatwierdzenia w FF), a testowałem ją tak na FanFilmie jak i na testowej wersji wtyczki filman jaką otrzymałem od @tele. Tak więc jest ona "uniwersalna"...

PS. Metodę można wyknać bez apki Kore lub innej podbonej w działaniu, ale będzie to wymagało sporej uwagi podczas wpisywania danych ręcznie, ponieważ Kodi na Adndroidzie ni daje możliwości wklejania tekstu.

Podziękowali: tele, Mako79, Kasio
1
1
1
Odpowiedz
Sama strona zaluknij działa a, kodi daje błąd 403. Używam, poprzedniej wersji wtyczki fanfilm
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości