Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 4.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - modyfikacja tele
(30-06-2025, 08:20 AM)rafki79 napisał(a): Nie było możliwości zmiany ścieżki. Wypróbuję wieczorem "nie odtwarzaj przez ISA"

Tym razem wybór ścieżki był wiec poszło Smile
Odpowiedz
REKLAMA:

Cześć,
Zauważyłem że, po włączeniu pauzy (nieważne czy odtwarzam  film czy serial w FF mT) i odwieszeniu po jakimś czasie np po 30 minutach film startuje po czym się zatrzymuje i już nie rusza, może jeszcze próbuje buforować ale i tak zwykle nie wznawia. Muszę włączyć stop i zacząć od nowa (zapamiętuje pozycje zatrzymania). Czy macie coś podobnego? A może jest jakiś sposób żeby to zmienić/poprawić.
Odpowiedz
Pewnie chodzi o źródła z m3u8. Takie materiały są jak chleb pokrojony na cienkie kromki i najprawdopodobniej, w niektórych przypadkach jest tak, że jeśli serwer "odnotuje" brak aktywności przez jakiś czas (bo tak ma w ustawieniach), anuluje sesję/połączenie.

Efektem tego jest właśnie możliwość wznowienia skrawka/"kromki" materiału, który już zbuforował na urządzeniu i zatrzymanie się odtwarzania po chwili, ponieważ kolejnego już nie można "zaciągnąć", bo sesja wygasła.
Ponowne odpalenie materiału "tworzy" nową sesję/połączenie z serwerem.

Podziękowali: Iptv-owiec
3
Odpowiedz
Miało już nie być nowszych modyfikacji, ale ponieważ "padłem ofiarą" buntu urządzenia w czasie oglądania i straciłem znacznik postępu oglądanego filmu, przez co musiałem ręcznie szukać momentu, w który skończyłem, postanowiłem coś jeszcze zmodyfikować w kodzie. Początkowo miałem zostawić to już tylko dla siebie, ale w między czasie doszło jeszcze kilka innych rzeczy, lista zmian się rozrosła, a ponieważ nie ukazała się jeszcze wersja FF3, to postanowiłem, że udostępnię swoje modyfikacje na forum, bo może komuś jeszcze też się przydadzą.

Zatem, zmiany w wersji 2025-07-11 to:
  • Zapisywanie informacji o odtwarzanym materiale (progres) co jakiś czas (5 minut), aby w przypadku awarii Kodi (np. z powodu utraty zasilania urządzenia), można było powrócić do miejsca (z dokładnością do 5 minut), w którym przerwano nam oglądanie. Do tej pory taka informacja była zapisywana dopiero po zatrzymaniu materiału. Na pewno nie będzie to częsta sytuacja, ale mi się przytrafiła i musiałem szukać miejsca, gdzie widziałem ostatnie klatki filmu.

• Przy tej okazji zrobiłem również, że progres zapamiętywany jest do końca (bo domyślnie tylko do 92%), czyli nawet jak są już napisy, bo czasami zdarzyło mi się niechcący zatrzymać film, a potem chciałem sprawdzić coś pod koniec i musiałem przewijać, bo film obejrzany tracił zapamiętaną ostatnią pozycję wyłączenia.

• Trochę w związku z powyższym tematem, dodałem listę pokazującą ostatnie oglądane pozycje (na podstawie lokalnej bazy FanFilm bookmarks.db). Dawno już mi to chodziło po głowie, jeszcze przed rejestracją na forum. Przydaje się, aby szybko wznowić przerwany materiał, niekoniecznie z powodu awarii Kodi. Można opcjonalnie to wyłączyć, ustawiając na 0 limit w Ustawieniach.

• Dodanie wyszukiwanie Kolekcji, w które opakowywane są niektóre filmy. To z kolei pomysł użytkownika @manieKMP (choć nie do końca o to mu chodziło). Doszła w związku z tym też dodatkowa opcja w menu kontekstowym. Nie działa to idealne, bo  okazało się, że niektóre serie filmów mają po kilka Kolekcji, a TMDB nie ułatwia jak takie znaleźć. Na ten moment wpisanych zostało na stałe do kodu (plik movies.py, na samym końcu pliku) kilka najpopularniejszych tytułów takich Kolekcji, co oczywiście nie jest elastycznym rozwiązaniem.

• Jeśli ktoś nie korzysta z dodatków do skórek typu Embuary Info, tylko z domyślnej skórki, to wyszukując Osoby, może zobaczyć informacje takie jak biografia, kilka zdjęć, 3 najbardziej znane tytuły filmów bądź seriali (to, co podaje TMDB oczywiście).

• W związku z integracją wtyczki Filman z FanFilmem i problemem niezgodności roku przy niektórych produkcjach, zmodyfikowałem algorytm wyszukiwania filmów, który bierze teraz pod uwagę także datę premiery dla filmu, co pozwala znaleźć więcej źródeł, albo w niektórych przypadkach w ogóle je znaleźć, bez konieczności korzystanie w funkcji EDYTUJ dane do wyszukiwarki.

• Poprawka w scraperze od CDA Premium, gdy w Ustawieniach wybrane jest pokazywanie tylko jednej (w domyślnej miało być najlepszej) wersji wideo danego filmu. W wyniku błędu pokazywana była najsłabsza jakość.

• Możliwość określenia koloru na liście dla źródeł od Filman_API

• W przypadku braku tytułu odcinka w języku polskim, wyświetlany jest tytuł oryginalny (najczęściej angielski)

• Poprawka wyświetlania w odpowiedniej kolejności list dla własnych list filmów - listy polubionych mieszały się z listami użytkownika (choć dla seriali było dobrze). Użytkownik @Toov zwrócił na to uwagę.

• Wyszukiwanie filmów i seriali jednocześnie

• Poprawka wykrywania ścieżki dla pobranych elementów, gdy ktoś korzysta z zasobów sieciowych i ma ścieżkę typu "smb://SERWER/Folder", aby można było przeszukiwać taki folder w celu zwiększenia ilości źródeł

• Delikatnie "przemeblowanie" w Ustawieniach, drobne zmiany w ikonach, dodanie "zagubionego" fanartu dla wtyczki

Jeśli komuś przydadzą się takie modyfikacje, to proszę, korzystajcie.

Przypominam: zawsze instalujemy te 2 pliki zip (bo tak jest skonstruowana obecna wersja FanFilm).
W razie ewentualnych problemów w działaniu, do postów dołączajcie linki do wygenerowanych logów (to często bardzo ułatwia w znalezieniu błędu). >> By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. <<

Podziękowali: martairafal, senac, Toov, tasior55, manieKMP, sirtrusek, arkady1964, r_w@interia.pl, AlivePlum, Seico, Gracy72, pronexgen, Piotr.W, LukasS, CrazyDzik, artmiecz, theglide@wp.pl, machinee, thewizzo
9
7
2
1
1
1
1
Odpowiedz
Cos poszło nie tak , na tej wersji nie da sie odtwarzac filmów z TB7.pl
Musiałem wrócić do wersji z czerwca

Podziękowali: wajnert
Odpowiedz
(12-07-2025, 09:10 PM)kyniol73 napisał(a): na tej wersji nie da sie odtwarzac filmów z TB7.pl

Na luzie losowo wybrany materiał.

[Obrazek: vtjpsis.jpg]

[Obrazek: Q8dN0TD.jpg]

Podziękowali: tele
Odpowiedz
REKLAMA:

(12-07-2025, 09:10 PM)kyniol73 napisał(a): Cos poszło nie tak , na tej wersji nie da się odtwarzać filmów z TB7.pl
Nie wykluczam, że coś może nie działać, ale wróżbitą nie jestem.
Nawet choć 1-go tytułu nie napisałeś.
O logu to już nawet nie wspominam (choć w ostatnim poście nawet jeszcze o tym przypominałem). 
Jak to @Tomek  pisał - nie ma logu, nie ma problemu. 
U innych chyba działa - przynajmniej tak sądzę po ilości pobrań w porównaniu do ilości zgłoszeń. Choć podziękowań niewiele, to może rzeczywiście coś nie tak z tą wersją. Ale na moje potrzeby na razie działa.

Nic się nie przysłużyłeś naszej społeczności. A szkoda. Niedawno zarejestrowałeś się na forum?

(12-07-2025, 09:10 PM)kyniol73 napisał(a): Musiałem wrócić do wersji z czerwca
No i to jest ta zaleta, którą też często podkreślam - można sobie wybrać wersję, która działa najlepiej.
Odpowiedz
(13-07-2025, 06:03 PM)tele napisał(a):
(12-07-2025, 09:10 PM)kyniol73 napisał(a): Cos poszło nie tak , na tej wersji nie da się odtwarzać filmów z TB7.pl
Nie wykluczam, że coś może nie działać, ale wróżbitą nie jestem.
Nawet choć 1-go tytułu nie napisałeś.
O logu to już nawet nie wspominam (choć w ostatnim poście nawet jeszcze o tym przypominałem). 
Jak to @Tomek  pisał - nie ma logu, nie ma problemu. 
U innych chyba działa - przynajmniej tak sądzę po ilości pobrań w porównaniu do ilości zgłoszeń. Choć podziękowań niewiele, to może rzeczywiście coś nie tak z tą wersją. Ale na moje potrzeby na razie działa.

Nic się nie przysłużyłeś naszej społeczności. A szkoda. Niedawno zarejestrowałeś się na forum?

Jestem na forum od bardzo dawna choć nieczesto piszę. Jasne musiałbym sprawdzic jak log pozyskać... na razie wróciłem do poprzedniej wersji i od razu TB7 zaskoczył.... od strzału... same filmy na najnowszej wersji i poprzedniej tak samo zrodło znajdował... ale to samo zródło na najnowszej generował bład. Lae jak widac coś u mnie musi byc skopane bo widze ze innym chodzi na tb7...

(12-07-2025, 09:10 PM)kyniol73 napisał(a): Musiałem wrócić do wersji z czerwca
No i to jest ta zaleta, którą też często podkreślam - można sobie wybrać wersję, która działa najlepiej.
Odpowiedz
(13-07-2025, 07:55 PM)kyniol73 napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
(informacja z pierwszego postu w tym wątku)

Do tego czasu podaj chociaż tytuł filmu/serialu z którym masz kłopot (bo to też może być ważne)

A zmiany owszem były w modułach związanych z odtwarzaniem, więc być może trafiłeś na jakiś specyficzny problem, który do tej pory u nikogo nie wystąpił. Dlatego potrzebny jest także log.
Odpowiedz
@tele  Wielkie dzięki za poprawki do Twego moda FanFilm. Wszystko działa super. 
Zaznaczam, że szczególnie podoba mi się dodanie funkcji "Ostatnio oglądane" czyli historia oglądanie w Fan Film (przecież nie każdy używa Trakt.TV). Funkcji mi tej zawsze brakowało, a teraz jest nareszcie dostępna.   Smile

Pozdrawiam

Podziękowali: theglide@wp.pl
1
1
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości