Wczoraj zauważyłem, że TV BOX od PLAY v2 został zaktualizowany do Andka 12. Jako, że na co dzień go nie używam (korzystają z niego rodzice - osoby mocno po 60-tce), nie zorientowałem się wcześniej. Okazało się bowiem, że po aktualizacji przestała działać apka "Launch on Boot", która przy starcie uruchamiała rodzicom apkę HDTV do telewizji naziemnej (aktualizacja "Launch on Boot" z wersji 1.0.8 do 1.1.3 (ostatnia jaka wyszła) niczego nie zmieniła). I powstał u nich problem - jak włączyć kanały TV.
Ponadto zmiana jest widoczna już na pierwszy rzut oka, bo zamiast animacji uruchamiającej Android TV, na "dzień dobry" widać paskudne, oczoj***e, fioletowe tło z logiem PLAY. Sam motyw kolorystyczny box'a też został "ubogacony" fioletem... wystarczy wejść w Ustawienia...
Ponieważ wychodzę z założenia, że na każdy problem da się znaleźć rozwiązanie, zacząłem "zabawę". Na początek postanowiłem ODINSTALOWAĆ apkę HDTV, która jest domyślnie wrzucona na tym sprzęcie i co ciekawe po deinstalacji, wiszącej tam od nowości wersji 1.0, okazało się, że apka wciąż jest zainstalowana, tyle, że w wersji 6.6.4.120. Przyznam, że był to mały szok, bo wcześniejsze próby zainstalowania udostępnionej tutaj na forum wersji 6.1.7 kończyły się fiaskiem. Co jeszcze ciekawsze nowa wersja została zdaje się mocno poprawiona względem poprzednich, bo EPG działa na wszystkich kanałach (wcześniej na żadnym kanale TVP nie było EPG tylko - "Brak informacji") i nie gubi już dźwięku przy szybkiej zmianie kanałów. Na minus jednak mogę zaliczyć to, że ogólnie jest wyraźnie wolniejsza niż wcześniej, ale to tylko moja subiektywna opinia. Druga rzecz, że po deinstalacji wersji 1.0 apka jest widoczna w aplecie "Aplikacje" Androida, ale już nie w launcherze (u mnie: "LeanOnFire" 1.62). Żeby ją zobaczyć, musiałem utworzyć skrót w "Tv App Repo 1.1.4".
Poza tym zauważyłem, że część klawiszy zmapowanych "Button Mapperem", po aktualizacji do Andka 12 wyparowała, więc musiałem zmapować je ponownie, choć to raptem 6. przycisków.
Na koniec zacząłem szukać apki, która pozwoli mi uruchomić inną aplikację po starcie BOX'a. I szczęśliwie trwało to dosłownie chwilę, bo po wpisaniu w szukajce Google Play słów "Auto Start" (bezpośrednio na BOX-ie, bez pendrive'ów) - jedną z pierwszych aplikacji jakie się pojawiły była: "AutoStart App Manager". I o ile w sieci opinie i oceny oscylowały w okolicach jednej gwiazdki, ze względu na nawał reklam i ponoć zerową funkcjonalność, tak na tym sprzęcie, nie dość, że reklamy się nie wyświetlają (no może poza rodzynkiem - "Wykup Premium"), ani w samej apce, ani poza nią (a przynajmniej tak jest w tej chwili), to okazało się, że apka faktycznie działa. Wystarczyło ją włączyć suwakiem, dodać do listy Autostart apkę, którą chcę i zatwierdzić. Po restarcie HDTV faktycznie wystartowała razem z systemem, choć startuje dużo wolniej niż w przypadku "Launch on Boot", ale sam problem został rozwiązany.
Dało się także zauważyć, ze podniesie wersji OS'a sprawiło, że wszystkie inne aplikacje zainstalowane na tym sprzęcie zostały zaktualizowane do najnowszych wersji (Android 9 nie aktualizował już praktycznie niczego). Ogólnie mimo małych problemów - plus aktualizacji systemu jest taki, że jeśli nic się z nim nie będzie działo, to zakładam, że parę lat jeszcze podziała na aktualnych wersjach aplikacji, a samo to już daje sporo.
Rozpisałem się, ale mam nadzieję, że komuś się to przyda.
Pozdrawiam.
Podziękowali:
sky02,
mopik