Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Play Now TV Box 2 - dylemat dotyczący użytkowania
(09-04-2022, 04:20 PM)kokoko-eurospoko napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Rozpakowujesz na dysk C do folderu adb
Wiersz polecenia:
cd c:/adb
adb connect ip-dekodera
potwierdzasz certyfikat ssh na boxie
adb devices
adb shell
pm disable-user --user 0 com.sdmc.tms
lub
pm uninstall -k --user 0 com.sdmc.tms

lub to samo na telefonie tym: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Jak to zrobić na Play Box 4?
Odpowiedz
REKLAMA:

Witam. Nie da się podnieść jakoś wersji androida z A9 do wyższej, bo niektóre aplikacje już na nim nie działają, a na boxie z Vectra 8988 z A11 bez problemu idą, także to wina wersji androida?
Odpowiedz
@kerad77 Da się, pobierasz z internetu custom rom do swojego sprzętu (konkretnego modelu i/lub chipsetu, jeśli chodzi o tv box) i przechodzisz procedurę instalacji (instrukcje tego są czasem długie i skomplikowane), oczywiście jeśli takowy rom istnieje. Wink Wiąże się to z ryzykiem uśmiercenia urządzenia, więc odradzam taką "zabawę".

A jeśli chodzi Tobie o podbicie numerka, by andek 9 udawał 10, czy 11, to dałoby to na 99% tyle samo co obniżenie "min sdk" w manifeście danego pliku apk (a to jest prostrze), czyli w zasadzie nic, prócz może przejścia procesu instalacji apki, ale z "rozkraczaniem" się jej zaraz po próbie uruchomienia. Widełki "min/target sdk", określające najniższą i najwyższą wersję androida na jaką daną apkę mozna zainstalować, nie wzięły się z "wesołej twórczości pijanego planisty"... Wink
Odpowiedz
Czy ktoś orientuje się w jakiej ostatniej wersji launchera play była możliwość ręcznego logowania?
Odpowiedz
Witam czytalem wątek ale nikt nie mial takiej sytuacji na to wychodzi zakupilem boxa juz z 6 msc temu aplikacje wszystkie smigają jak wejde w przycisk aplikacje wiec nie potrzebuje niczego wgrywać jedynie chcialbym usunac jakoś ten komunikat o aktywacji ktora niby trwa do 48 godz ale trwa tak juz od kilku msc da sie to jakos wyłączyć zeby bylo odrazu menu z apkami?[Obrazek: IxG9Lu1l.jpeg]
Odpowiedz
(16-01-2025, 03:42 PM)Lampardzino napisał(a): Witam czytalem wątek ale nikt nie mial takiej sytuacji na to wychodzi zakupilem boxa juz z 6 msc temu aplikacje wszystkie smigają  jak wejde w przycisk aplikacje wiec nie potrzebuje niczego wgrywać jedynie chcialbym usunac jakoś ten komunikat o aktywacji ktora niby trwa do 48 godz ale trwa tak juz od kilku msc da sie to jakos wyłączyć zeby bylo odrazu menu z apkami?[Obrazek: IxG9Lu1l.jpeg]
wydaje misie ze bys musual sobie wgrac jakis launcher na boxa i ustwaic go jak glowny bo  tak wlacza ci sie info od play
Odpowiedz
REKLAMA:

(16-01-2025, 04:53 PM)RebA napisał(a):
(16-01-2025, 03:42 PM)Lampardzino napisał(a): Witam czytalem wątek ale nikt nie mial takiej sytuacji na to wychodzi zakupilem boxa juz z 6 msc temu aplikacje wszystkie smigają  jak wejde w przycisk aplikacje wiec nie potrzebuje niczego wgrywać jedynie chcialbym usunac jakoś ten komunikat o aktywacji ktora niby trwa do 48 godz ale trwa tak juz od kilku msc da sie to jakos wyłączyć zeby bylo odrazu menu z apkami?[Obrazek: IxG9Lu1l.jpeg]
wydaje misie ze bys musual sobie wgrac jakis launcher na boxa i ustwaic go jak glowny bo  tak wlacza ci sie info od play
ale gdy przejde do aplikacji wszystko dziala itp po prostu nie da sie jakoś sprtynie wyłączyc tego okna z aktywacją ? bo mi ten launcher pasuje bo korzystam tylko z netflixa  hbo i viaplay
Odpowiedz
(09-04-2022, 04:20 PM)kokoko-eurospoko napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Rozpakowujesz na dysk C do folderu adb
Wiersz polecenia:
cd c:/adb
adb connect ip-dekodera
potwierdzasz certyfikat ssh na boxie
adb devices
adb shell
pm disable-user --user 0 com.sdmc.tms
lub
pm uninstall -k --user 0 com.sdmc.tms

lub to samo na telefonie tym: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Cześć,
chciałem wyłączyć logowanie do serwerów
Play Box 3 z androidem TV 9 poszło bez problemu
Play Box 3 z androidem 12 nie mogę uruchomić opcji programistycznych ( naciskając wielokrotnie kompilacja systemu brak reakcji) 
Czy znacie inne patenty do uruchomienia opcji programistycznych / debugowania USB?

Daniel
Odpowiedz
Wczoraj zauważyłem, że TV BOX od PLAY v2 został zaktualizowany do Andka 12. Jako, że na co dzień go nie używam (korzystają z niego rodzice - osoby mocno po 60-tce), nie zorientowałem się wcześniej. Okazało się bowiem, że po aktualizacji przestała działać apka "Launch on Boot", która przy starcie uruchamiała rodzicom apkę HDTV do telewizji naziemnej (aktualizacja "Launch on Boot" z wersji 1.0.8 do 1.1.3 (ostatnia jaka wyszła) niczego nie zmieniła). I powstał u nich problem - jak włączyć kanały TV.
Ponadto zmiana jest widoczna już na pierwszy rzut oka, bo zamiast animacji uruchamiającej Android TV, na "dzień dobry" widać paskudne, oczoj***e, fioletowe tło z logiem PLAY. Sam motyw kolorystyczny box'a też został "ubogacony" fioletem... wystarczy wejść w Ustawienia...

Ponieważ wychodzę z założenia, że na każdy problem da się znaleźć rozwiązanie, zacząłem "zabawę". Na początek postanowiłem ODINSTALOWAĆ apkę HDTV, która jest domyślnie wrzucona na tym sprzęcie i co ciekawe po deinstalacji, wiszącej tam od nowości wersji 1.0, okazało się, że apka wciąż jest zainstalowana, tyle, że w wersji 6.6.4.120. Przyznam, że był to mały szok, bo wcześniejsze próby zainstalowania udostępnionej tutaj na forum wersji 6.1.7 kończyły się fiaskiem. Co jeszcze ciekawsze nowa wersja została zdaje się mocno poprawiona względem poprzednich, bo EPG działa na wszystkich kanałach (wcześniej na żadnym kanale TVP nie było EPG tylko - "Brak informacji") i nie gubi już dźwięku przy szybkiej zmianie kanałów. Na minus jednak mogę zaliczyć to, że ogólnie jest wyraźnie wolniejsza niż wcześniej, ale to tylko moja subiektywna opinia. Druga rzecz, że po deinstalacji wersji 1.0 apka jest widoczna w aplecie "Aplikacje" Androida, ale już nie w launcherze (u mnie: "LeanOnFire" 1.62). Żeby ją zobaczyć, musiałem utworzyć skrót w "Tv App Repo 1.1.4".
Poza tym zauważyłem, że część klawiszy zmapowanych "Button Mapperem", po aktualizacji do Andka 12 wyparowała, więc musiałem zmapować je ponownie, choć to raptem 6. przycisków.
Na koniec zacząłem szukać apki, która pozwoli mi uruchomić inną aplikację po starcie BOX'a. I szczęśliwie trwało to dosłownie chwilę, bo po wpisaniu w szukajce Google Play słów "Auto Start" (bezpośrednio na BOX-ie, bez pendrive'ów) - jedną z pierwszych aplikacji jakie się pojawiły była: "AutoStart App Manager". I o ile w sieci opinie i oceny oscylowały w okolicach jednej gwiazdki, ze względu na nawał reklam i ponoć zerową funkcjonalność, tak na tym sprzęcie, nie dość, że reklamy się nie wyświetlają (no może poza rodzynkiem - "Wykup Premium"), ani w samej apce, ani poza nią (a przynajmniej tak jest w tej chwili), to okazało się, że apka faktycznie działa. Wystarczyło ją włączyć suwakiem, dodać do listy Autostart apkę, którą chcę i zatwierdzić. Po restarcie HDTV faktycznie wystartowała razem z systemem, choć startuje dużo wolniej niż w przypadku "Launch on Boot", ale sam problem został rozwiązany.

Dało się także zauważyć, ze podniesie wersji OS'a sprawiło, że wszystkie inne aplikacje zainstalowane na tym sprzęcie zostały zaktualizowane do najnowszych wersji (Android 9 nie aktualizował już praktycznie niczego). Ogólnie mimo małych problemów - plus aktualizacji systemu jest taki, że jeśli nic się z nim nie będzie działo, to zakładam, że parę lat jeszcze podziała na aktualnych wersjach aplikacji, a samo to już daje sporo.

Rozpisałem się, ale mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Pozdrawiam.

Podziękowali: sky02, mopik
Odpowiedz
@Magnas czyli mówisz że można aktualizować, bo ja miałem przez Adb wyłączona aktualizacje i przyznam że już na A9 niektóre apki nie chodziły...
Tylko ja mam launcher wolfa i ten play też mam wywalony, to nie wiem co aktywować żeby się zaktualizował, bo konta na Play nie mam stąd decyzja o Wolfie...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: