Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arctic: Zephyr 2 - Resurrection
Tak, chodzi o ten moduł.
On jest w moim repozytorium, ale najwidoczniej nawet tego nie zaciągnie bez zmiany ustawień, więc albo zmień na chwilę ustawienie o którym pisałem, albo zainstaluj ręcznie.
Nie wiem czemu jurial nie zgłasza nowszej wersji do oficjalnego repo.
Odpowiedz
REKLAMA:

Pierwszy raz zainstalowałem tą skórkę, szukam jakiegoś poradnika jak skonfigurować ją i jak używać dodatku do odtwarzania (pobierania) filmów?
Ktoś pomoże merytorycznie?
Odpowiedz
@Krisso, skórka AZ2:R już w domyślnych ustawieniach jest dość dobrze skonfigurowana. Z jednym wyjątkiem (jedno ustawienie domyślne), który zgłosiłem do @DenDy. Chodzi o funkcję "Zezwól na przewijanie paska postępu", dotyczącą głównie systemu Android TV tj. z poziomu OSD w czasie pauzy przewijanie filmu na pasku wyszukiwania do przodu lub do tyłu za pomocą pilota Android TV wciskając przycisk kursora prawy lub lewy.

@Krisso, używasz urządzenia z systemem operacyjnym Android TV, żeby powyżej opisana funkcja działała, to trzeba w tej skórce w Ustawieniach > Wideo / Muzyka > OSD WIDEO > Zezwól na przewijanie paska postępu >  mieć opcję ZAŁĄCZONĄ (niestety domyślnie jest wyłączona i nie działa bez włączenia w ustawieniach skóry AZ2:R na Android TV)

Zrzut ekranu, funkcja po załączeniu w opcjach link:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Pytasz się o dodatek do odtwarzania filmów.
Jest dostępny FanFilm co prawda w wersji Beta, ale na domyślnych ustawieniach naprawdę wszystko działa bardzo dobrze (wersja Beta tzn. testowa FanFilm, ale śmiga znakomicie  Smile ).  
FanFilm wersja Beta, instalacja z repozytorium Beta:
Po instalacji repozytorium FF Beta instalacja zależności oraz wszystkich następnych tj. nowszych wersji FF nastąpi automatycznie przez repozytorium.

Zaznaczam, że instalacja FanFilm Beta jest podobna do "starego" FanFilm, tylko koniecznie trzeba użyć nowego repozytorium podanego powyżej.

Co do bardziej zaawansowanych ustawień, nie są to niezbędne ustawienia. Zresztą każdy ma indywidualne preferencje, jednemu coś pasuje, drugiemu nie (ciężko określić co komu jest potrzebne). Domyślne ustawienia dla początkujących użytkowników zapewniają optymalne działanie skórki i dodatku wideo (przynajmniej tak powinno być).

Pozdrawiam
Odpowiedz
Jako że od wczoraj "ujeżdżam" cudzy sprzęt i również wczoraj trafił się czas na wybór skóki do Kodi, "potestowałem" sobie ich kilka.
Z każdą mam jakiś "zgrzyt" (czegoś nie ma, coś nie działa, coś się rypie i wywala, albo tnie jak "hardkorowe emo na koncercie" Wink).

Aktualnie stoję okrakiem, między Twoją @DenDy skóką, a "Horizon 2"...

Mam takie (aktualnie) trzy rzeczy do "rozpatrzenia" związane z "Arctic: Zephyr 2 - Resurrection":

1. Brakuje mi w tym oknie
[Obrazek: 6YMbxV9l.jpeg]
opcji tekstowej.

By można było zrobić coś takiego jak np. z "rokiem" (lub innymmi elementami, w których tekst jest istotną informacją, a grafika jest dla takich elementów taka sama i w sumie jedynie zajmuje niepotrzebnie przestrzeń), jak na tym przykładzie:
[Obrazek: WhYQgCvl.jpeg]

2. Czy jest możliwość by dla list tytułów wyświetlać rok produkcji przy tytułach?
Przyklad z "drugiego horyzontu"
[Obrazek: Fzgj9YQl.jpeg]

3. "Automatyka" wstawiania etykiet i ikon. Domyślam się, że jest to specyfika tej skórki, bo w innych, nowszych w rodzinie "arktycznych" skórek, kiedy przechodzi się konfigurację i dodaje widgety, dla przykładu, fajnym udogodnieniem jest to, że po wyborze co ma być takim "widgetem", etykieta i bodaj ikona są ustawiane z automatu i nie trzeba tego w innych "z palca" wprowadzać. To byłoby udogodnienie dla tych, którzy klwawiatury nie mają (ja nią to "obszedłem", bo z "pilotto" cziężko się pisze Wink).

W zasadzie to na dwóch pierwszych, przynajmniej mi zależy. Ale tak czy inaczej, całość jest do rozpatrzenia. Wink

Na koniec jeszcze wykryty "babolek", jaki zauważyłem przy okazji.
Kiedy wywoła się okno edycji kolorów dla zaznaczenia, jedna z pozycji zawsze wyświetla słowo "Domyślny", zamiast wartość "RGB", jaka jest dla niej ustawiona. Druga dla odmiany już normalnie podaje to co jest "zatwierdzone", czyli np. "ffb0027e".

Nie pamiętam tylko, która z dwóch te "Domyślny" podaje (nie pomyślałem by wczoraj screena zrobić, choć trochę ich narobiłem), ale jutro pewnie znowu AZ2: R zainstaluję, bo na razie siedzi "Horizon 2".
A jednak dzisiaj przeskoczyłem na AZ2: R Wink
Screeny z i bez "babolka" ("podświetlone" i zmienione kolory, dla pierwszego "Warość" nie jest podawana, dla drugiego jest):
[Obrazek: zlnOUiEl.jpeg]
[Obrazek: wF1NRyJl.jpeg]

No chyba że to co powyżej napisałem, jest w skórce dostępne, tylko ja coś przegapiłem... Wink

Podziękowali: arkady1964
1
Odpowiedz
Ad. 1
Bardzo mało prawdopodobne bym coś takiego wprowadził.
To co związane z widgetami jest piekielnie zagmatwane i ciągle się tam gubię.

Ad. 2
Tak, istnieje taka opcja w skórce.
Ustawienia skóry -> Biblioteka -> Typy listy wtyczek używają standardowych etykiet (daj na OFF).
Nazwa, albo tłumaczenie na polski jest mało precyzyjne (nie ja to robiłem).
Jurial po angielsku nazwał to "Add-on list viewtypes use default labels".
Jak macie jakieś propozycje odnośnie nazwy to chętnie wysłucham Tongue

Ad. 3
Wydaje mi się, że to działało. Musiałem coś popsuć - przyjrzę się. //edit: błąd zlokalizowany - poprawiony
ps. ikon dla widgeta nie ma

Ad. 4
Też sprawdzę //edit: błąd zlokalizowany - poprawiony

Podziękowali: arkady1964, manieKMP
1
Odpowiedz
Jakiś dodatkowy plus z tego, że dostałem sprzęt do ustawienia dla kogoś i podczas prac doszło znajdownie błędów, nie tylko w przypadku AZ2: R. W innych testowanych skórkach też na takowe trafiłem, plus w becie FF... Wink

Cytat:Ad. 1
Bardzo mało prawdopodobne bym coś takiego wprowadził.
To co związane z widgetami jest piekielnie zagmatwane i ciągle się tam gubię.
W tym wypadku pewnie nie pomoże "pomysł" na wykonanie "przeszczepu" z innej skórki, choćby z "Horizon 2"...
W sumie, to na chwilę obecną nawet nie wiem jak to jest "obsługiwane".
Czy ta lista określa indywidualne xml-e jak w typach widoków (przez co taki "widget_text.xml" można by sobie "podujmać" i "zszyć" ze skórką Wink), czy może jest to jeden kompleksowy plik ze wszystkimi rodzajami wyglądów/"Aspektów", "zapinany" w innchy rónych plikach, przez co trzeba by było "wykrajać" segmenty kodu, na taki "przeszczep".

Cytat:Ad. 2
Tak, istnieje taka opcja w skórce.
Ustawienia skóry -> Biblioteka -> Typy listy wtyczek używają standardowych etykiet (daj na OFF).
Nazwa, albo tłumaczenie na polski jest mało precyzyjne (nie ja to robiłem).
Jurial po angielsku nazwał to "Add-on list viewtypes use default labels".
Jak macie jakieś propozycje odnośnie nazwy to chętnie wysłucham Tongue
A no widzisz, nic dziwnego że przegapiłem... Jak się "krowie" nie pokaże, to nie "skuma", bo nie "żaba". Wink

Swoją drogą, to rozbudowana ta nazwa opcji i pewnie robi coś więcej niż dodanie/odjęcie roku produkcji przy tytułach.

Tak bez "kontekstu" to chyba, przykładowo:
- Stosuj domyślne etykiety dla widoku list
- Domyślne etykiety w widokach list
- Domyślna etykieta dla list
raczej nie wiele zmieni w rozumieniu działania opcji, choć krótsze łatwiej napisać, jak się ktoś będzie pytał o takie rzeczy. Wink

Cytat:ps. ikon dla widgeta nie ma
No to coś mi się pogiełbasiło, no ale przerobić (nie tylko) konfig czterech skórek w kilka godzin, robiąc to jak reksio z taśmą filmową i stemplem, to w sumie mogło się pokićkać. Wink

Co do reszty pkt. to dzięki za naprawę. Smile

Edit:
Nocka "testów" i trafiłem na kolejny bug, tylko nie wiem czy skórki, czy może FF (bo testy idą i jej i bety "jednocześnie" Wink).
Mianowicie chodzi o informację wyswietlaną pod zegarkiem:
[Obrazek: IVxhKz4l.jpeg]
Na screenie widnieje "Strona 3 z 3"...
Sęk w tym, że screen jest z pobytu w gatunku filmów przygodowych (ten gatunek na modzie wod tele ma 142 strony), więc "wszystkich stron" (druga cyfra) powinno być więcej, a numer dla "Strona 3" zmienia się gdy jest się na tej samej stronie.
Z 1 na 2 się zmienia gdy przechodzi się na 19 pozycję na liście (tu gdy byłem na "Flow"), a z 2 na 3 jak jest się na pozycji "Następna strona". W drugą stronę, z dołu do góry też jest inaczej, co na screenie w pewnym sensie widać, bo 3-ka pozostała, choc przesuwałem się do góry (będąc na "Następna strona" 2 pojawia się na 10 pozycji licząc od dołu, a 1 na 12 od dołu).

Chyba że znowu coś przegapiłem i trzeba coś przestawić. Big Grin

Podziękowali: arkady1964
1
Odpowiedz
REKLAMA:

Niestety w tym przypadku "przeszczep" się nie uda. Konstrukcja kodu jest całkowicie inna, a całość rozrzucona jest po kilku plikach. Oczywiście, że da się takie coś zrobić w AZ2, ale trochę z tym zabawy jest.

Jeśli chodzi o strony - to nie jest bug.
Skórka w tym miejscu pokazuje ilość pozycji w kontenerze, a w kontenerze załadowana jest ta jedna strona.
Czyli, fanfilm przekazuje do kodi 21 pozycji (20 tmdb + 1 przycisk "Następna strona), kodi automatycznie taką informację dzieli sobie na strony.
Jak wciśniesz strzałkę w prawo to pojawi się scrollbar, przesuwając go, zobaczysz, że przeskakuje po "stronach".
W każdym razie, wtyczka nie ma tu nic do gadania Tongue
Odpowiedz
A to takie "laczki". W takim razie to taka mało przydatna informacja, "podział strony, na strony". Wink

Pewnie by to zamienić na "Strona [nr. aktualnej] z [nr. wszystkich]", trzeba by modyfikować tak skórkę jak i wtyczkę.

No nic, to ja sobie to jednak wyłączę.
Odpowiedz
Heart 
(16-08-2025, 08:03 PM)manieKMP napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Moim zdaniem skórka AuraMOD jest ogólnie gorsza od skórki AZ2:R (szczególnie w obsłudze na sprzęcie Android TV), ale coś może Ci się spodoba... 
Nie wiem jak z kodem tzn. czy można coś z niej zaimportować do AZ2:R.  Nie ze wszystkich skórek jurialmunkey import jest prosty w zastosowaniu.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Heart 
@DenDy, ostatnio "bawiłem" się skórką AuraMOD. Do AZ2:R jej daleko pod prawie każdym względem...
Jednak jeden drobny element z grafiki AuraMOD bardzo mi się spodobał, chodzi o kreskę podkreślającą tytuły filmów we wtyczkach wideo. Smile  
W AuraMOD we wtyczce wideo wybrany film jest podświetlony i podkreślony. 
Podobna funkcja występuje pod ikonkami w górnej belce nawigacyjnej (tam gdzie jest ikonka trybu wyboru widoku), ale na belce nawigacyjnej obie skórki mają taką samą funkcję tzn. podkreślenie.

Moja prośba, chyba jedna z ostatnich (pomysły się kończą), aby podobną funkcję tj. podkreślenie tytułu filmu we wtyczce wideo importować do skórki AZ2:R. Funkcja fajnie wygląda oraz wyraźnie oznacza film.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: docent74, 1 gości