28-09-2022, 09:21 PM
(28-09-2022, 06:46 PM)hos777 napisał(a): [quote pid="40963" dateline="1664385806"]
Właśnie mam problem bo kodi nie wykrywa mi drugiego boxa zupełnie,ani po IP czy smb nie mogę się połączyć i dlatego używam tunera sat na enigmie jako serwera do tych dysków bo na nim nie mam problemu z wykryciem zarówno po smb jak i upnp/dlna i nie wiem czemu nie chce wykryć boxa na androidzie,a wolałbym mieć na tych boxach podpięte dyski HDD
[/quote]
Na Enigmie masz serwer smb i możesz udostępniać pliki. Boxy na androidzie nie mają serwera smb i nie mogą udostępniać plików w sieci lokalnej.
Aby móc udostępniać pliki na boxie to trzeba mieć uruchomiony system CoreELEC lub LibreELEC. Te systemy mają w sobie serwer smb i domyślnie udostępniają w sieci dyski podłączone pod usb.
Nie na każdym boxie da się zainstalować wyżej wymienione systemy ale na allegro można za grosze (40 zł) kupić terminal z portami usb 3.0 i na nim zainstalować LibreELEC do udostępniania plików z dysków podpinanych pod usb.
Z udostępnionych dysków może korzystać kilka boxów. Jeżeli przerwiesz oglądanie na jednym boxie będziesz mógł wznowić oglądanie na innym boxie. Na dyskach możesz mieć filmy, seriale, muzykę, zdjęcia...