Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dostęp do dysku podłączonego do MiBoxa z laptopa
Hej,
od jakiegoś czasu używam Xiaomi MiBoxa. Mam do niego podpięty dysk twardy 1TB, gdzie trzymam video. Chciałbym zrobić tak, aby mieć dostęp do tego dysku z poziomu laptopa (mibox i laptop są w tej samej sieci WiFi).

Jest na to jakiś sposób? Najlepiej byłoby gdyby to po prostu była lokalizacja sieciowa którą mógłbym "zmapować" jako dysk Z.

Próbowałem z aplikacją VirtualHere i w zasadzie działa, mogę się dostać na dysk i go obsługiwać ale jak go widze w laptopie to z automatu znika mi z boxa, więc nie mogę jednocześnie mieć podpiętego i oglądać. Największą niedogodnością jest to, że po podpięciu pod laptopa aby działał ponownie na Androidzie muszę go fizycznie odłączyć i podłączyć.

Macie jakiś pomysł?
Odpowiedz
REKLAMA:

Już wczoraj komuś odpisywałem na podobny wątek. Rozwiązanie to samba serwer na androidzie lub LibreELEC

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(28-04-2018, 09:28 PM)GalAnonim napisał(a): Już wczoraj komuś odpisywałem na podobny wątek. Rozwiązanie to samba serwer na androidzie lub LibreELEC

Jeśli dobrze widzę to Samba wymaga roota, a LibreELEC to kompletnie inny system operacyjny, prawda?

Nie da się po prostu postawić na tym androidzie serwera ftp, który umożliwiałby wejście na podłączone dyski usb?
Odpowiedz
Samba nie wymaga roota, librelec to inny system. A przez FTP owszem również możesz próbować mapowac dysk, jednak przez smb połączenie będzie szybsze i bezpieczniejsze(mniejsze ryzyko przerwania transmisji pliki)

Odpowiedz
(28-04-2018, 11:08 PM)GalAnonim napisał(a): Samba nie wymaga roota, librelec to inny system. A przez FTP owszem również możesz próbować mapowac dysk, jednak przez smb połączenie będzie szybsze i bezpieczniejsze(mniejsze ryzyko przerwania transmisji pliki)

Udało mi się to zrobić przez FTP - minus jest tylko jeden - widzę jeden dysk zewnętrzny i nie mogę podłączyć ich więcej.

Skąd pobiorę sambę do wgrania na Android TV? Znasz jakieś dobre źródło?
Odpowiedz
Zainstaluj SideLoad Launcher na AndroidTV żeby odpalać aplikacje niekompatybilne z AndroidTV i samba serwer na normalnego androida, przykładowo:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
REKLAMA:

(29-04-2018, 07:50 AM)GalAnonim napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Zainstalowałem SideLoada oraz Sambę, którą wskazałeś. Niestety przy starcie odpala się błąd "FAILEDSU", błąd 2.3.6.2., co jak domyślam się oznacza brak roota albo superusera.

Jakiś pomysł co z tym zrobić?
Odpowiedz
Mój błąd, wysłałem Ci apke bez sprawdzenia czy wymaga roota.

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Tu jest bez roota

Odpowiedz
(29-04-2018, 10:42 AM)GalAnonim napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Tu jest bez roota

Udało się wszystko odpalić, ale ten komunikat mnie rozjebał:

Your device doesnt appear to be rooted. This means that if you start a server it can only use ports above 1024 (Android security policy), which causes it not to function with a Windows or Linux computer. 

Czyli tak czy siak potrzebuje roota Wink

(29-04-2018, 11:25 AM)tranc napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Tu jest bez roota

Udało się wszystko odpalić, ale ten komunikat mnie rozjebał:

Your device doesnt appear to be rooted. This means that if you start a server it can only use ports above 1024 (Android security policy), which causes it not to function with a Windows or Linux computer. 

Czyli tak czy siak potrzebuje roota Wink
Odpowiedz
No to jesteśmy w kropce, bez roota nie wyświetli ci folderu bo porty nie będą przekierowanie :/

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: