Liczba postów: 1,043
Liczba wątków: 59
Reputacja:
124
Wersja Kodi: 18
System operacyjny:
Urządzenie: Leia
26-05-2024, 06:04 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2024, 06:14 AM przez arkady1964.)
Dendy@, obecnie w Kodi używam skórkę AZ2:R i "dopieszczenie" tej skórki leży mi bardzo na sercu, rozumiem, że wcześniej sugerowana koncepcja dodatkowego wysuwanego panelu z aktorami jest obecnie zawieszona...
Dlatego wielka prośba, żeby chociaż wprowadzić zmianę w obsłudze informacji (kontrolka "i"), ponieważ obecna forma za przeproszeniem jest niesamowicie przestarzała, wręcz masakrycznie siermiężna, mało estetyczna i niewygodna w obsłudze tj. nie działa w czasie odtwarzania filmu.
Proszę, aby w AZ2:R wprowadzić tę funkcje podobna do stosowanej w skórce jurialmunkey tj. Arctic Fuse działającą przy włączeniu kontrolki "i".
Skórka AZ2:R jest świetną skórka, do doskonałości brakuje jej "dopieszczenia" funkcji "i".
Pozdrawiam
REKLAMA:
Liczba postów: 647
Liczba wątków: 17
Reputacja:
325
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
Urządzenie: X96 Max Plus2
26-05-2024, 07:40 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2024, 07:44 AM przez DenDy.)
(26-05-2024, 06:04 AM)arkady1964 napisał(a): ponieważ obecna forma za przeproszeniem jest niesamowicie przestarzała, wręcz masakrycznie siermiężna, mało estetyczna
Ale za obsługę odpowiada TMDB Helper, skórka nadaje tylko temu wygląd, więc działa to identycznie jak np. w AH2.
Nie będę przerabiał wyglądu na wzór Fuse bo to zupełnie inna skórka pisana w zupełnie innym stylu.
Nie ma sensu porównywanie tych dwóch skórek.
(26-05-2024, 06:04 AM)arkady1964 napisał(a): i niewygodna w obsłudze tj. nie działa w czasie odtwarzania filmu.
Jak nie działa? Normalnie otwiera się okienko z informacjami.
Chodzi ci o to, że zatrzymuje odtwarzany materiał?
Ustawienia skóry -> Wideo/Muzyka -> Zatrzymaj kiedy otworzy się okno dialogu
Podziękowali: arkady1964
Reputacja:
124
System operacyjny:
26-05-2024, 08:42 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2024, 01:13 PM przez arkady1964.)
@ DenDy , napisał, "Chodzi ci o to, że zatrzymuje odtwarzany materiał?
Ustawienia skóry -> Wideo/Muzyka -> Zatrzymaj kiedy otworzy się okno dialogu" > wyłączone (nie ma parafki) Tak mam ustawione.
Przy tym ustawieniu niestety słychać tylko dźwięk podczas odtwarzania filmu, to jest nie ma obrazu z filmu. Akceptowalne by było wtedy, gdyby był obraz i dźwięk, a nie tylko dźwięk z filmu...
Dla pewności sprawdziłem to też w opcji wyłączonej oraz włączonej nakładki na tło (myślałem, że to może jest jakaś nakładka i dlatego nie ma obrazu):
Ustawienia > Skóra > Tło > wyłącz nakładkę na tło Nieważne czy nakładka wyłączona (nie ma parafki) czy włączona (z parafką) i tak w "i+" nie ma obrazu z filmu, a sam dźwięk przy zastosowaniu opcji, którą podałeś, kompletnie nic nie daje.
Proszę, aby w skórce AZ2:R funkcja "i+" działała podobnie pod względem działania do skórki jurialmunkey tj. Arctic Fuse działającej przy włączonej kontrolce "i".
Pozdrawiam
Edycja. @ DenDy Być może nie masz czasu, aby się tym zająć. Chciałem zwrócić jedynie uwagę na działanie tej funkcji w AZ2:R, tym bardziej, że "przesiadłem" się na tę skórkę w 100%.
Co do funkcji, moim zdaniem całościowo najlepiej ta funkcja dopracowana jest w Arctic Fuse. Pragnę nadmienić, że też dla wielu użytkowników to ma znaczenie w AZ2:R, nie chodzi mi o cyzelowanie jakiś ikonek (chociaż dla części użytkowników jest to też ważne), ale funkcję, które jest widoczna w działaniu dla użytkowników mających nawet niewielkie wymagania wobec skórki...
@ DenDy, nie mam innych uwag do skórki AZ2:R, ta nasunęła mi się, gdy zacząłem ją używać. Nie jest to pilna sprawa, ale rozważ, aby w przyszłości poprawić obsługę tej funkcji.
Reputacja:
124
System operacyjny:
02-06-2024, 03:56 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2024, 01:32 PM przez arkady1964.)
Uzupełnienie zadanego pytania...
@ DenDy , napisał, "Chodzi ci o to, że zatrzymuje odtwarzany materiał?
Ustawienia skóry -> Wideo/Muzyka -> Zatrzymaj kiedy otworzy się okno dialogu" > WYŁĄCZONE (nie ma parafki) Tak mam ustawione.
Jednak, obraz wraz z dźwiękiem jest odtwarzany po załączeniu:
Ustawienia skóry > Tło > Wyświetl aktualne odtwarzane wideo w tle > WŁĄCZONE (jest parafka)
Zamknięcie informacji zawartych w TMDB Helper (TheMovieDb Helper) i wrócenie do filmu następuje przez wciśniecie przycisku powrót.
To nawet działa, ale przezroczystość tła jest bardzo mała i niewiele widać. Gdyby była w ustawieniach regulacja zwiększająca przezroczystość tła, myślę, że odbiór tej funkcji byłby już dobry.
Gdyby wprowadzenie tej funkcji wymagało mało pracy warto ją wprowadzić, podobna funkcja, to jest zwiększenie przezroczystości tła jest zastosowana z powodzeniem w, info:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
@ DenDy Czy mógłbyś przyjrzeć się temu tematowi? Jak rozwiązać ten problem? Wiem, że nie jest to proste, ale bardzo proszę "rzuć okiem" w tym temacie, biorąc pod uwagę moją powyższą sugestię.
Pozdrawiam
Edycja @ DenDy, Jednak w końcu "zajarzyłem", że metody które proponowałem powyżej to tylko półśrodki...
Efekt 100% daje tylko ukrycie tła paneli.
Reputacja:
325
System operacyjny:
@ arkady1964 coś testowo dodałem, ale to jest jakaś masakra, wszystko jakoś poplątane.
Nie podoba mi się sposób w jaki to uzyskałem, ale nie mam kompletnie na to pomysłu.
Sam nie wiem czy to ma sens, zobacz i najwyżej się usunie. Jeszcze nie wiem czy to nie będzie jakieś kłopotliwe.
Opcja "Wyświetl aktualne odtwarzane wideo w tle" ma być wyłączona.
Potem włącz "Wideo / Muzyka -> Ukryj tło w oknie rozszerzonych informacji".
Następnie poziom przezroczystości ustawiasz zmieniając wartość "alpha" w "Różnorodne -> Wartość alpha dla niektórych dialogów".
Wartość 0 jest domyślna, a wartość 100 to całkowita przezroczystość.
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. | By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Podziękowali: arkady1964
1
Reputacja:
124
System operacyjny:
06-06-2024, 03:32 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2024, 02:41 PM przez arkady1964.)
Przepraszam @ DenDy, że nie odpisałem, ale całą noc, do samego rana testowałem funkcję, aby dokładnie sprawdzić, czy wszystko jest dobrze... Po 5 zakończyłem testowanie i zdecydowanie nie mam nawet najmniejszego cienia wątpliwości, że:
REWELACJA, WSZYSTKO DZIAŁA ZNAKOMICIE, BEZPROBLEMOWO!!!
Testowałem na sprzęcie:
1. Android TV (Xiaomi Mi BOX S, Box Canal+)
2. Xbox ONE (skórka AZ2:R działa bardzo dobrze, załączenie pełnego OSD przyciskiem X, zamiast pada można użyć pilota do Xbox One/S/X)
3. Windows 10
UWAGA, dla użytkowników skórki AZ2:R, u mnie, aby funkcja była aktywna i działała w skórce, dokonałem całkowitego odinstalowania AZ2:R:
Ustawienia > Ustawienia Interfejsu > Skóra > Estuary (domyślna) > Zachować zmiany > Tak
Ustawienia > Dodatki > Moje Dodatki > Wygląd i działanie > skóra > Arctic: Zephyr 2 - Resurrection > Odinstaluj > Czy na pewno to zrobić > Tak > Czy chcesz usunąć wszystkie, powiązane z dodatkiem ustawienia, dane (na przykład ustawienia)? > Tak
Następnie należy zainstalować wymagane zależności (nie ma ich w pliku ZIP). Musi być zainstalowane repozytorium DenDy.
Jak nie jest zainstalowane w Kodi, to repozytorium dostępne do pobrania poprzez link do menedżera plików:
Instalacja wymaganych zależności z repozytorium:
Ustawienia > Dodatki >Zainstaluj z repozytorium > DenDyGH Repository > Programy > SkinHelper > Zainstaluj > Ok
Ustawienia > Dodatki >Zainstaluj z repozytorium > DenDyGH Repository > Programy > Wtyczki wideo > TheMovieDb Helper > Zainstaluj > OK
Zaznaczam, że dokładnie sprawdziłem, czy funkcja ma negatywny wpływ na działanie Kodi, nie ma żadnego. Kto chce korzystać z funkcji powinien zainstalować skórkę na "czysto" od nowa. Kto nie chce może nawet po instalacji nowej wersji bez problemu używać skórkę dalej.
@ DenDy, wielkie podziękowania za Twoją pracę. Nie poszła na marne, zakończyła się całkowitym powodzeniem. Myślę, że to ostatnia większa zmiana w skórce AZ2:R, przynajmniej ja już nie mam innych pomysłów, ponieważ moim zdaniem skórka AZ2R osiągnęła doskonałość.
Bardzo proszę, o dodanie tej wersji do repozytorium w wersji 1.0.16 , gdyż jest dokładnie sprawdzona i nie sprawia żadnych problemów. A chcący z niej korzystać będą mieć do niej szybszy dostęp, a działa ona naprawdę super...
Edycja 1. W ciągu dnia jeszcze dokładnie testowałem, jest tak jak powyżej napisałem tzn. wszystko jest OK.
Istotna informacja, dla użytkowników skórki AZ2:R, u mnie, aby funkcja była aktywna i działała w skórce, dokonałem całkowitego odinstalowania skórki AZ2:R. Następnie instalacja na "czysto" od nowa, ale dokładnie o tym powyżej. Zaznaczam, że nie jest już jednak potrzebna instalacja z pliku ZIP, gdyż wystarczy zainstalować najnowszą wersję skórki z repozytorium @DenDy.
W związku z tym, że ustawienia do tej funkcji. są "rozrzucone" w kilku postach, poniżej dla zainteresowanych opis wszystkich ustawień, aby funkcja działała prawidłowo.
Ustawienia skóry > Tło > obrazy tła > Wyświetl aktualne odtwarzane wideo w tle > WYŁĄCZONE
Ustawienia > Ustawienia skóry > Wideo / Muzyka > OSD WIDEO > Zatrzymaj kiedy otworzy się okno dialogu > WYŁĄCZONE
Ustawienia > Ustawienia skóry > Wideo / Muzyka > OSD WIDEO > Ukryj tło w oknie rozszerzonych informacji > WŁĄCZONE
Poziom przezroczystości ustawiamy zmieniając wartość "alpha" w:
Ustawienia > Ustawienia skóry > Różnorodne > INNE > Wartość alpha dla niektórych dialogów > Wartość 0 jest domyślna, a wartość 100 to całkowita przezroczystość (skala co 5 %) > wybranie np. 100 % > OK
Zamknięcie informacji zawartych w TMDB Helper (TheMovieDb Helper) i wrócenie do filmu następuje przez wciśniecie przycisku powrót.
Edycja 2. @ DenDy, dzięki za dodanie zmian do wersji 1.0.16 AZ2:R, funkcja jest bardzo fajna i śmiga jak trzeba...
REKLAMA:
Reputacja:
124
System operacyjny:
07-06-2024, 02:38 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2024, 05:16 AM przez arkady1964.)
Skórkę AZ2:R używam głównie na Boxie Android TV (Xiaomi Mi BOX S, Box Canal+) i trochę na Windowsie 10.
Ostatnio z ciekawości zainstalowałem Kodi ze skórką AZ2:R na Xbox ONE. W skórce AZ2:R pełne OSD uruchamia się przyciskiem X, zamiast gamepada użyłem pilota do Xbox One/S/X.
Na Xbox One skórka AZ2:R działa bardzo dobrze, jest szybka i wyjątkowo stabilna.
Pozdrawiam
Edycja 1. Info powiązane ze skórką AZ2:R, gdyż do obsługi Kodi ze skórką AZ2:R na Xbox One, kupiłem kilka dni temu:
Pilot 8BitDo Xbox Media Remote
Multimedialny pilot bardzo ułatwia obsługiwanie Kodi ze skórką AZ2:R (w skórce AZ2:R pełne OSD uruchamia się przyciskiem X). Dokładnie przetestowałem tego pilota na Xbox One, jest to akcesorium warte uwagi dla korzystających z Kodi na Xbox Series X, Xbox Series S oraz Xbox One (Xbox One i wszystkie wyższe modele). Dostępna jest wersja koloru czarnego, a w niektórych sklepach jest też wersja biała.
Dla informacji zamieszczam info ze zdjęciem. Zaznaczam, że w podobnych cenach ten pilot jest dostępny w innych polskich sklepach i ten link zamieszczam tylko w celach poglądowych, to jest zdjęcie i opis produktu:
Pilot na zdjęciu wygląda niepozornie, jednak to tylko złudzenie, ponieważ jest on naprawdę bardzo solidnie wykonany, obudowa jest wyjątkowo "masywna" przyciski są fluorescencyjne, dobrze leży w dłoni, jest wygodny w obsłudze. Działa bez żadnych problemów.
Pilot 8BitDo Xbox Media Remote jest bardzo dobrze wykonany i działa znakomicie na Xbox. Polecam ten produkt.
1
Reputacja:
124
System operacyjny:
08-06-2024, 05:16 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2024, 05:12 AM przez arkady1964.)
Edycja 2. Multimedialny pilot np. ten, który polecam powyżej lub inny współpracujący z Xbox umożliwia pełną obsługę skórki AZ2:R na Xbox. W tym, za pomocą multimedialnego pilota do Xboxa można przewijać film na pasku postępu w OSD, jednak trzeba dokonać niezbędnej zmiany w ustawieniach skórki AZ2:R, aby funkcja działała:
Ustawienia > SKÓRA > Wideo / Muzyka > OSD WIDEO > Zezwól na przewijanie paska postępu > WŁĄCZONE
To ustawienie nie jest niezbędne do działania funkcji, ale można je włączyć.
Ponieważ OSD umożliwia przewijanie wideo na pasku postępu, można wyłączyć przyciski przewijania wideo:
Ustawienia > SKÓRA > Wideo / Muzyka > OSD WIDEO > Ukryj przyciski przewijania do przodu/do tyłu > WŁĄCZONE
Funkcja ta działa w skórce AZ2:R na urządzeniom opartych o system Android TV oraz Xbox.
Pozdrawiam
Reputacja:
124
System operacyjny:
08-06-2024, 05:04 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2024, 03:46 AM przez arkady1964.)
Po wydaniu wersji 1.0.16 moim skromnym zdaniem skórka Arctic: Zephyr 2 - Resurrection (AZ2:R) jest perfekcyjnie dopracowana przez @ DenDy, dzięki mu za to.
Dziękuję też @ heppen_ za wkład w poprzedni rozwój skórki oraz za wsparcie @ DenDy w niektórych rozwiązaniach oraz wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju skórki AZ2:R
Dla początkujących, a chcących ją zainstalować aktualne informacje o repozytorium, Github są zawarte w tym wątku oraz na oficjalnych stronach skórki:
Skórka AZ2:R jest niezawodną, fantastyczną skórka, która dalej żyje i sprawuje się doskonale na każdym sprzęcie i systemie operacyjnym.
Miłego użytkowania skórki AZ2:R
Reputacja:
325
System operacyjny:
W najbliższej wersji będzie możliwość włączenia trybu przezroczystości dla podświetlenia i dopasowanie go pod swoje upodobania. Mam problem z zastosowaniem tego dla przycisków, więc całkiem możliwe że na nich zostanie po staremu.
Jakiś czas temu na gh było pytanie o możliwość przeniesienia funkcji z Fuse która pokazuje premiery/finaly sezonu/serialu no i udało się dodać (jako opcja, trzeba sobie włączyć).
Niestety będzie to działać tylko we wtyczkach które to obsługują czyli np. TMDB Helper (w menu trakt progres i kalendarz), ale dzięki uprzejmości dev-ów będzie to również obsługiwane przez nową wersję FanFilm.
![[Obrazek: AsMcN2S.png]](https://i.imgur.com/AsMcN2S.png)
Podziękowali: Tomek, arkady1964, leszekgd, kris777
1
1
|