Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - temat zbiorczy - błędy, problemy, zgłoszenia
Dzięki @Toov za komentarz.
Powiem szczerze, że nie trafiłem na opisywany przez Ciebie przypadek, nawet nie mogę znaleźć zacytowanego przez Ciebie tekstu, także na ten moment nie potrafię zidentyfikować problemu. Może masz włączoną jakąś opcję, której ja nie mam. Może coś z autoodtwarzaniem? Bo analizując kod znalazłem pewne błędy, które mogły uniemożliwiać korzystanie a takiej metody (autoodtwarzania), lecz to raczej przy okazji wyszło.

Ale dobrze, że wcześniejsza wersja Ci działa - taki był też mój zamiar pozostawiając ją. Szkoda, że tak nie można sobie apki przywrócić np. ze sklepu Google Play.

Jakbyś mógł jeszcze napisać dlaczego nie używasz pokazywania źródeł w katalogu, tylko w okienku? Tym bardziej, że w starym FF jest to raczej taki dialog select, zupełnie co innego niż w nowym FF3. Wg mnie używanie folderu w starym FF daje same korzyści, np.:
  • możesz każde źródło dodać osobno do Ulubionych, aby mieć do nich później szybszy dostęp
  • każde źródło jest oznaczane oddzielnie jako oglądane (tylko chyba co najmniej kilka minut oglądać - jest jakiś prób ustawiony w Kodi), więc jak np. 1 źródło nie pasuje, to nie trzeba ponownie wymuszać wyszukiwania źródeł, tylko wybrać kolejne i przy okazji widać, z którego już korzystaliśmy
  • można dokonać dodatkowego posortowania wyników (funkcja Kodi)
  • jest możliwość sprawdzenia jakie źródła zostały odrzucone z powodu ustalonych przez nas kryteriów (choć to pewnie dało by się też dorobić i do okna)
Może o czymś nie wiem?
Może też ktoś inny napisać o zaletach prezentowania źródeł w mini okienku zamiast normalnie w folderze - chętnie poczytam.

Podziękowali: arkady1964
REKLAMA:

Propozycja wprowadzenia bardzo prostej w obsłudze, przydatnej i skutecznej funkcji narzędziowej w FanFilm (funkcja wielokrotnie sprawdzona w wtyczce Phantom).

Wtyczka Phantom ma funkcję w postaci Narzędzia "Usuwanie plików archiwalnych" mam propozycje wprowadzenia tej funkcji do nowego FanFilm. Funkcja bardzo dobrze działa i co ważne nie powoduje najmniejszych problemów, może warto ją rozważyć...  w Phantom dość często korzystam z tego narzędzia, które pozwala usunąć niepotrzebne "śmieci" tj. pliki archiwalne, pozostałe po instalacji/deinstalacji skórek i innych dodatków w Kodi.

Czyszczenie archiwum pobranych wtyczek:
Wideo > Wtyczki wideo > Phantom > Narzędzia > Wyczyść archiwum pobranych wtyczek > Usuwanie plików archiwalnych > Tak > Usuwanie plików zakończone > OK

Instalacja dodatku Phantom dla Kodi opisana jest powyżej wątku:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Można tę funkcję wypróbować (nie trzeba być zalogowanym w Phantom), wystarczy jedno klikniecie i wszystko działa automatycznie, nie jest potrzebna żadna wiedza, aby z tej funkcji korzystać. Fajnie by było, gdyby ta funkcja była też w nowym FanFilm.

Funkcję w postaci Narzędzia "Usuwanie plików archiwalnych" do przetestowania w Phantom:
Repo i plugin Phantom:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Pozdrawiam
Coś podobnego jest w repozytorium kodiwpigulce - nazywa się EZ Maintance lub SprzątaczKaWP. Tu link By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
U siebie korzystam na Android TV w Kodi wersji 20.5 i czyści:
  • cache
  • pobrane
  • miniaturki

Repo Kodiwpigulce obecnie nie używam. Ciężko mi się na temat narzędzia EZ Maintance lub SprzątaczKaWP wypowiadać, natomiast mam wyrobione zdanie na temat narzędzia z Phantom. Stosowałem je wielokrotne z bardzo dobrym skutkiem oraz bez najmniejszych problemów... 

To narzędzie z Phantom działa naprawdę rewelacyjnie,  Smile używałem je setki razy. 
Sporo instalowałem i deinstalowałem różnych dodatków w Kodi. Po użyciu tego narzędzia miałem od 0,5 do 2 GB wyczyszczone Kodi, do tego po tym czyszczeniu Kodi mniej się muliło. Super narzędzie, niezwykle proste i skuteczne w użyciu, tak jak pisałem fajnie gdyby było w nowym FanFilm.

Pozdrawiam
1
(08-08-2024, 01:50 PM)arkady1964 napisał(a): Repo Kodiwpigulce obecnie nie używam. Ciężko mi się na temat narzędzia EZ Maintance lub SprzątaczKaWP wypowiadać, natomiast mam wyrobione zdanie na temat narzędzia z Phantom. Stosowałem je wielokrotne z bardzo dobrym skutkiem oraz bez najmniejszych problemów... 

To narzędzie z Phantom działa naprawdę rewelacyjnie,  Smile używałem je setki razy. 
Sporo instalowałem i deinstalowałem różnych dodatków w Kodi. Po użyciu tego narzędzia miałem od 0,5 do 2 GB wyczyszczone Kodi, do tego po tym czyszczeniu Kodi mniej się muliło. Super narzędzie, niezwykle proste i skuteczne w użyciu, tak jak pisałem fajnie gdyby było w nowym FanFilm.

Pozdrawiam
Na pewno nie będzie takiej funkcji w fanfilm. To wtyczka do odtwarzania filmów a nie do robienia porządków w kodi. Od tego jest np. już wyżej wspomniany EZMaintance. Nie mieszajmy funkcji wtyczek. Fanfilm sprząta tylko po sobie i tak zostanie. Inne wtyczki niech sprzątają po sobie. A do uniwersalnego czyszczenia też są odrębne wtyczki.

Sprzątaczka zaś służy do czegoś innego - do siłowego usuwania złych dodatków i repozytoriów.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
@Tomek  OK.  To była tylko propozycja...

Pozdrawiam

@tele  Zainstalowałem repozytorium Kodiwpigulce. pl, aby przetestować te funkcje o których pisałeś, ale po kliknięciu w repo niestety wyświetla się komunikat "Nieudane połączenie z repozytorium".  Z tego co pamiętam tak jest na moim Android TV w Kodi 21 Omega od dłuższego czasu...

Pozdrawiam
REKLAMA:

@arkady1964
Spróbuj tego link do repozytorium: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Osobiście nie używam Kodi 21 bo nie działa mi w nim wszystko jak chcę, więc używam stabilnego Kodi 20.5, i na laptopie i na telewizorze.

1
(08-08-2024, 12:39 PM)tele napisał(a): Powiem szczerze, że nie trafiłem na opisywany przez Ciebie przypadek, nawet nie mogę znaleźć zacytowanego przez Ciebie tekstu, także na ten moment nie potrafię zidentyfikować problemu. Może masz włączoną jakąś opcję, której ja nie mam. Może coś z autoodtwarzaniem?

Zainstalowałem przed chwilą najnowszą wersję FF (20240808) - niestety sytuacja taka sama jak opisałem wcześniej.
Przy uruchamianiu odcinka serialu wyskakuje od razu informacja (notyfikacja): " Lista odtwarzania. Nie można odnaleźć następnej pozycji do odtworzenia"... poźniej wyskakuje standardowe okno "Nieudane odtwarzanie jednej lub więcej pozycji. Wiecej informacji na ten temat...itd.".
W tym samym czasie odcinek się wyszukuje (czyli okno wyszukiwania w tle działa).
Instalowałem wszystkie Twoje aktualizacje i zawsze wszystko było OK - problem jest dopiero od wczoraj, czyli od wersji 20240803. Trudno powiedzieć o co kaman... Z "nietypowych" ustawień Kodi używam takiego ustawienia, aby po kliknięciu przycisku odtwarzania otwierało się okno z informacjami o wideo (o filmie, odcinku...), a nie tak, że film sie od razu odtwarza (wyszukuje). Dopiero z okna informacji o filmie uruchamiam odtwarzanie. To jedyne mało typowe (ale dostępne od zawsze w Kodi) ustawienie, które mam.

Co do wyświetlania informacji o wyszukanych żródłach w oknie (a nie w katalogu), to mam tak od zawsze i szczerze mówiąc nie pamiętałem już, dlaczego - zapewn mi się tak podobało ;-)
Wczoraj, gdy zainstalowałem wersję 20240803 i zaczeły sie kłopoty, to widząc, że w opisie podajesz, że cżęść ustawień działa tylko z katalogiem - zmieniłem w ustawieniach z okna na katalog... Niestety nadal wyswietla mi sie okno, a nie katalog (zmiana ustawienia nie zadziałała). Oczywiscie poczyscilem cache itd...

Tak więc póki co wracam do wersji z 24 lipca. Nie chcę już rozkminiać o co tu chodzi, bo jeśli problem nie jest globalny, to mniejsza z nim, starsza wersja działa dobrze...
Mam tylko pytanie: czy korzystając z wersji 20240724 mogę sobie bez obaw podmieniać pliki scraperów w katalogu sources/pl na te z nowszych wersji? Czy jednak będą się gryzły?
@Toov
Możesz podmieniać pliki scraperów, one się nie zmieniły.

Jak zmieniasz okno na katalog, to musisz co najmniej cofnąć się o 1 poziom wyżej w hierarchii, czyli wyżej niż masz folder tytułów filmów (bo tak to w kodzie jest zrobione od dawna), i dopiero ponownie wybrać dany tytuł i ponownie szukać źródeł. Jak ci cały czas daje okno, to "nie wiem o co kaman".

Ja przestałem korzystać z Kodi 21, bo mi kilka rzeczy nie działa jak trzeba, a w Kodi 20.5 bez problemu.

Cytat:Z "nietypowych" ustawień Kodi używam takiego ustawienia, aby po kliknięciu przycisku odtwarzania otwierało się okno z informacjami o wideo (o filmie, odcinku...), a nie tak, że film sie od razu odtwarza (wyszukuje). Dopiero z okna informacji o filmie uruchamiam odtwarzanie. To jedyne mało typowe (ale dostępne od zawsze w Kodi) ustawienie, które mam.
Czy możesz dać screena które to ustawienie?

Przy okazji znalazłem inny błąd, który poprawiłem, ale to związany z autoodtwarzaniem - może ktoś tego używa, więc może skorzysta.
(08-08-2024, 03:43 PM)tele napisał(a): @Toov
Możesz podmieniać pliki scraperów, one się nie zmieniły.

Jak zmieniasz okno na katalog, to musisz co najmniej cofnąć się o 1 poziom wyżej w hierarchii, czyli wyżej niż masz folder tytułów filmów (bo tak to w kodzie jest zrobione od dawna), i dopiero ponownie wybrać dany tytuł i ponownie szukać źródeł. Jak ci cały czas daje okno, to "nie wiem o co kaman".

To , że scrapery się nie zmieniły, to ja wiem (wystarczy porównać pliki) - pytam tylko na zapas, zakładając, że w przyszłości jeszcze będziesz coś majstrował przy scraperach. Pytanie, czy te nowe, zmienione nadal będę mógł bez problemu podmieniać w sources/pl?

Tak w ogóle to szacunek za uruchomienie wyszukiwania w serwisie cdaHD - od kiedy tylko pamiętam to mi to nie działało, a teraz jest:-)

Co do sprawy okna/katalogu to już nie wnikajmy - nie ma sensu szukać dlaczego mam nadal okno, pomimo zmiany. Cholera wie. Gdyby nie te kłopoty od wczoraj, to nie byłoby w ogóle tematu.
W FF3 katalog mi działa elegancko, więc diabli widzą o co tu chodzi.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości