Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tivimate i teleelevidenie
(02-02-2025, 11:47 AM)glibo napisał(a): mam problem z iptv , bardzo często obraz się przycina ,a dźwięk działa prawidłowo, nawet jak cofne to w tym samym miejscu będzie zacięcie , czasem tez zatnie się całkiem i trzeba przewinąć. tez tak macie ? wina teleelevidenie?

Tak. To prawdopodobnie wina exoplayera z którego korzysta dana wersja tivimate bo wykopki pisały, że na innych aplikacjach też się krzaczy to samo.

Obstawiam, że starsze wersje exo inaczej reagowały na błędy w streamie - czyli np. jak w odbiorze satelitarnym masz pixelizacje związaną z niedoborem sygnału czy opóźnione dw z karty to obraz lekko przytnie lub pojawią się makrobloki na obrazie. W starszych wersjach exo obraz na ułamek sekundy stanął i sam ruszyił dalej/przeskoczył na następny segment. W nowszych obraz staje i jest kaplica zostaje dźwięk, trzeba przewinąć kawałek lub zmienić kanał.

Możesz spróbować starszej wersji tivimate, pisano o 4.7 - możesz napisać do telelele aby podmienił kanały które przycinają na wersje z serwisów ott. Ale znając jego temperament napisze, że to problem z twoim device...
Odpowiedz
REKLAMA:

(02-02-2025, 12:47 PM)477112 napisał(a):
(02-02-2025, 11:47 AM)glibo napisał(a): mam problem z iptv , bardzo często obraz się przycina ,a dźwięk działa prawidłowo, nawet jak cofne to w tym samym miejscu będzie zacięcie , czasem tez zatnie się całkiem i trzeba przewinąć. tez tak macie ? wina teleelevidenie?

Tak. To prawdopodobnie wina exoplayera z którego korzysta dana wersja tivimate bo wykopki pisały, że na innych aplikacjach też się krzaczy to samo.

Obstawiam, że starsze wersje exo inaczej reagowały na błędy w streamie - czyli np. jak w odbiorze satelitarnym masz pixelizacje związaną z niedoborem sygnału czy opóźnione dw z karty to obraz lekko przytnie lub pojawią się makrobloki na obrazie. W starszych wersjach exo obraz na ułamek sekundy stanął i sam ruszyił dalej/przeskoczył na następny segment. W nowszych obraz staje i jest kaplica zostaje dźwięk, trzeba przewinąć kawałek lub zmienić kanał.

Możesz spróbować starszej wersji tivimate, pisano o 4.7 - możesz napisać do telelele aby podmienił kanały które przycinają na wersje z serwisów ott. Ale znając jego temperament napisze, że to problem z twoim device...
ok sprobuje na wersji 4.7 .
dziekuje za pomoc
Odpowiedz
Daj znać czy pomogło bo sam jestem ciekaw.
Z tego co patrzyłem to lubi stanąć na tvn i tvn24 - aż z ciekawości sprawdzę wieczorem czy nadal bierze sygnał tych kanałów w 1080i z sat czy jednak przerzucił się na ott.
Na ott tego problemu nie ma, bo nie ma zakłóceń spowodowanych czynnikami takimi jak pogoda czy opóźnione dw z karty/proxy.
Odpowiedz
(02-02-2025, 12:24 PM)Łonogrzmot napisał(a):
(02-02-2025, 11:47 AM)glibo napisał(a): tez tak macie ? 

Nie.

Odinstalować aplikację/ponowne uruchomienie urządzenia/czysta instalacja aplikacji/logowanie/konfiguracja/zwiększyć bufor/włączyć odtwarzanie tunelowane/dodać listę/EPG/korzystać.
na dwoch innych urzadzeniach mam to samo wiec wina leży bardziej po stronie teleele tak jak napisała 477112.
dla sprawdzenia mozesz zobaczyc u siebie program na discovey sciene hd program ok godziny 13:04 o +/-2min  pokazywali karoserie i wtedy sie ucina
Odpowiedz
glibo napisał(a):dla sprawdzenia mozesz zobaczyc u siebie program na discovey sciene hd program ok godziny 13:04 o +/-2min  pokazywali karoserie

Prawie cały materiał tego odcinka zaliczony, Shield Pro TivMate Premium 5.1.6, wszystko w porządku z przekazem obrazu/dźwięku.

[Obrazek: cKULWTu.jpg]

Nie wnikam czy to przypadkowe "szczęście" w odtwarzaniu równie losowego wycinka z programu, nie umiem Ci pomóc, szkoda niedzieli na jałowe testy, czas wyskoczyć z wnukami na basen, 3maj się zdrowo.
Odpowiedz
(02-02-2025, 01:27 PM)glibo napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Pomaga odpalenie na zewnętrznym odtwarzaczu, nie wbudowanym exo.
Przy czym jak pisałem, oficjalne streamy od dostawców = zero stopu, możecie lecieć dzień i noc i się nie wywali.

Daj znać jak na 4.7 się zachowuje.
Odpowiedz
REKLAMA:

@glibo

I jak miałeś czas sprawdzić na 4.7

Ja mogę potwierdzić, że np. wczoraj 20:30 tnv24 czarno na białym 7 minuta 15-16 sekunda wywiad z jakimowiczem i freez.
I teraz mam chwilę to nad tym posiedziałem, wnioski takie jak sądziłem:
- tivimate poprawka amlgoci on/off - bez zmian
- tivimate odtwarzanie sprzętowe/software - bez zmian
- tivimate tunelowanie on/off - bez zmian
- odtwarzanie w vlc z hw - bez zmian
- odtwarzaniem w vlc bez hw - bez zmian
- odtwarzanie w mxplayer hw - brak zacięcia.

źródło sygnału tlele: interlaced czyli satka.

Ściągnąłem materiał na PC i tak jak sądziłem w momencie freezu jest zniekształcenie obrazu. Przyczyna jak pisałem: opóźnione DW z karty/proxy lub słaba pogoda.

Tutaj macie materiał surówke jak ktoś nie wierzy:

Wniosek:
Exo player w wersji z której korzysta tivimate jest popsuty, we wcześniejszych wersjach przy opóźnionym dw lub słabym sygnale następował mikrofreez i obraz leciał dalej, w obecnej wersji wiesza się cały strumień video, audio leci dalej.

Rozwiązania są 3 2:

- tlelele zmieni źródła sygnału aby był czysty bez zakłóceń.
- Pisać tutaj do google i zgłaszać jako bug do poprawy By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
- Autor tivimate zrobi downgrade exo playera do starszej wersji
nie zrobi:
[Obrazek: Zrzut-ekranu-2025-02-05-090002.png]
Odpowiedz
Potwierdzam zacinanie. Dotyczy przede wszystkim kanałów TVN z tele na programie tivimate. Obraz staje a dźwięk działa prawidłowo. Pomaga cofnięcie lub przeskok do przodu. Ale jest to denerwujące. Dzieje się tak na pudełkach Nokii 8000, Mibox, c+

Podziękowali: arkady1964
Odpowiedz
A teraz słyszałem że teleevidenie poszło 2eur w górę. Chyba jak cięło tak tnie dalej...
Odpowiedz
Z 3 € na 5 €, a czy tnie to nie wiem bo nie korzystam. Wiem że PlusX  podniósł bitrate  jednym coś tam tnie, ale ja nie widzę różnicy, jest ok gra i buczy Wink

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości