Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 4.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - modyfikacja tele
(07-05-2025, 03:26 PM)manieKMP napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Kodi mam najnowsze ze sklepu play.
Mam fanfilm pobrany z poradnika 1:1 nic wiecej nie robilem.
Logów nie mam jak podrzucic teraz, jak wrócę to wrzuce (o ile da sie po crashu jakieś wyciągnąć)
1. Mod od tele wymaga zainstalowanej oryginalnej wersji FanFilm, a instrukcję obrazkową do tego znajdziesz By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować..

2. Resztę informacji na temat pobrania aktualnej modyfikacji i nie tylko, znajdziesz w pierwszym poście tego wątku, czyli: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Z niego będzie łatwiej zlokalizować aktualnie najnowszą wersję modyfikacji FanFilmu od tele + inne linki istruktażowe...
A i wrazie czego w powyższym linku jest podlinkowany post nr.5. Wspominam o tym bo być może trzeba jeszcze uprawnienia w systemie "włączyć", a jest o tym napisane w rzeczonym poście, na końcu.

3. Teraz taka mała uwaga przed pierwszą "w życiu" instalacją modyfikacji nad już zainstalowanym oryginałem FF.

Za pierwszym razem, najlepiej będzie zachować kolejność instalacji paczek zip, czyli najpierw instalować zip z PTW w nazwie, a dopiero po tym zip z FF. Przy kolejnych instalacjach aktualizacji modyfikacji kolejność instalacji paczek nie będzie mieć znaczenia, oczywiście pamiętając by w przyszłości pobierać i instalować oba udostępniane pliki.

*Jeśli zrobi się to w odwrotnej kolejności, czyli zacznie się od FF, to może dojść do wyświetlenia błędu w prawym-górnym rogu w Kodi i zaniechania instalacji tego zipa.
Nie wykluczone, że w niektórych przypadkach/urządzeniach, zamiast wyświetlenia błędu, może dojść do "wywalenia się" całego Kodi (aplikacja się wyłączy, najprawdopodobniej z komunikatem, że "aplikacja Kodi została zatrzymana" lub coś w ten desień).

Czyli skrótowo: Instalacja Kodi, (1) instalacja oryginalnego FanFilm, (2) pobranie modyfiacji Fanfilm w postaci 2 plików, instalacja "z pliku zip", wpierw PTW, następnie FF, restart Kodi.

*Piszę to, ponieważ już kiedyś na coś takiego trafiłem, ale nie pamiętałem w jakich okolicznościach się to jednorazowo wydarzyło. W miniony weekend jednak stawiałem komuś Kodi na nowo i sytuacja się powtórzyła przy instalacji modyfikacji FF. Tyczy się to przynajmniej sprzętu z Androidem, jak jest na innych platformach, tego nie wiem.Nic z tego. Crashuje po probie zainstalowania. By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Nie wiem czy w logach cos jesst co bylo przed crashem.
Odpowiedz
REKLAMA:

@Yellowek Bardzo dziwny przypadek się trafił i wygląda jakby był związany ze sprzętem.
Z logu winika, że to Nokia Streaming Box 8000 i wygląda, że crashe nie są w tym wypadku odosobnione (By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować., ciekawe czy dało się rozwiązać?).

Z tego co wyczytałem, to ten sprzęt posiada Amlogic S905X3 i co jest dziwnym, to to że w logu widnieje tak Kodi x32, jak i sam system w 32bit wersji, choć info z sieci podaje, że procek jest 64bit... Może w tym leży problem, tego nie wiem.

Kojarzę że ktoś tu miał już taki problem, ale nie wiem czy rozwiązanie zostało podane publicznie (to było parę miesięcy temu i być może skończyło się rozwiązaniem przez "priv", może akurat @tele wtedy pomógł...).

Chyba że ma to związek w jaki sposób mod FF próbujesz zainstalować (z użyciem pendrive? A może po sieci, przez kopiowanie plików na docelowe urządzenie np. do katalogu "Download" pamięci wewnętrznej i dopiero instalowanie spod Kodi z tego katalogu), bo może akurat specyfika tego sprzętu wymaga jakiegoś szczególnego podejścia i dana metoda, np. pendrive usb, nie działa...

Edit.
Skojarzyłem więcej rzeczy z wcześniejszym, indentycznym problemem, gdzie Kodi "fikołki" robiło przy próbie instalacji i znalazłem tą rozmowę (By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować., a By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. rozwiązania).
W tamtym przypadku problem był na Xbox i próbie instalacji ze źródła sieciowego, co kończyło się crashem Kodi.
Jeśli więc próbowałeś (bo nie wiem jak to robiłeś) w ten sam sposób instalować modyfikację FF (po http, przez własny serwer), to tak się nie da (brak wsparcia).
Więc powienieneś to robić albo przy pomocy pendrive'a, albo przez skopiowanie plików zip na Nokia boxa, jak wsponiałem wcześniej i wtedy dokonać instalacji.
Jeśli ani pendrive, ani kopiowanie do katalogu "Download" urządzenia i instalacja z tego miejsca dalej wywołuje ten sam problem, to już nie wiem co może być nie tak, bo instalacja w "pendraka" lub z pamęci urządzenia musi działać, inaczej wszyscy mieliby taki problem.
Odpowiedz
Procesor Amlogic S905X3 zastosowany w Nokia Streaming Box 8000 to 64-bitowy układ ARM (oparty na architekturze ARM Cortex-A55). Natomiast system operacyjny (Android TV) zainstalowany na tym urządzeniu to 32-bitowy system.

Dlaczego tak jest?
Kompatybilność i stabilność:
Wielu producentów urządzeń z Android TV (szczególnie do 2023 roku) decydowało się na 32-bitowe wersje systemu, nawet jeśli sprzęt był 64-bitowy, ze względu na:
- lepszą kompatybilność z aplikacjami (nie wszystkie aplikacje Android TV są dostępne w wersjach 64-bit),
- mniejsze zapotrzebowanie na RAM (32-bitowe systemy i aplikacje zużywają mniej pamięci),
-  ograniczenia narzucone przez Google i producentów SoC.

Brak potrzeby wykorzystania pełnych możliwości 64-bit:
Większość aplikacji na Android TV nie wymaga 64-bitowej przestrzeni adresowej ani mocy obliczeniowej, jaką oferuje 64-bit. W tanich urządzeniach (jakimi są nawet przyzwoite boxy jak Nokia 8000), często chodzi bardziej o koszt i stabilność niż maksymalne osiągi.

Android TV 10 i 11 często działały w wersjach 32-bit:
Chociaż Android 10 i 11 wspierały zarówno 32-bit, jak i 64-bit, wielu producentów urządzeń z Android TV wypuszczało tylko 32-bitowe wersje firmware'u. Dopiero od Androida 12 i nowszych Google bardziej naciska na pełne 64-bit.
Odpowiedz
@manieKMP Rozwiązałem, problemem się okazało, że jakieś lewe zipy musiałem mieć, albo coś mi może je popsuło w trakcie przerzucania, nie wiem.
Zainstalowałem na nowo zipy, dodałem na kodim i wszystko działa.
I dodatkowo, tak właśnie na pendrive mi zadziałało wszystko, więc możliwe, że coś jest nie tak z wewnętrzną pamięcią.
Dzięki.
Odpowiedz
(03-05-2025, 11:02 AM)adcr2201 napisał(a): niestety na w10 aktualizator robi błąd na fanfilm
Ostatnio instalowałem kodi od zera   nie mogłem tej wersji od tele zainstalować musiałem najpierw starsza wersja od tele zainstalować potem ta i działa  

Teraz tak nie śledzę na bieżąco bo też sam bawię się w modyfikacje pliku sources.py  

Pod kątem robienia filtrów na stałe niepożądanych fraz i także wyjątków na stałe w kodzie
Odpowiedz
@Yellowek Być może doszło do błędu pobrania paczek zip, wynikiem czego były one rozmiarowo mniejsze... No ale ważne, że się jenak udało rozwiązać problem. Smile

@Kasio Hehe, trochę jak w pewnej piosence, "biały chłopak z czarną muzą na japońskim systemie"... Wink
Hardware 64bit z sottem 32bit... a jak "guglowatemu" się coś, pewnego dnia, ubzdura i "ubije" 32bity (a ma już w swojej "szafie" sporo "szkieletów"), to najgorzej wyjdzie na tym użytkownik takowego sprzętu...
Swoją drogą, poczytałem sobie nt. tego sprzętu (Nokia Streaming Box 8000) i użytkownicy głównie narzekają/narzekali na szybkość działania + problemy z głośnością, więc może ta "kompatybilność", w tym przypadku, nie za bardzo się sprawdza (64bit procek "mielący" 32bitowe instrukcje to dodatkowa dla niego robota, tak w skrócie pisząc).

No ale nie róbmy tu dalej offtopa, więc jak coś, to nie mam nic przeciwko "priv-atce". Wink
Odpowiedz
REKLAMA:

Dzień dobry, Od jakiegoś czasku, Fanfilm wyszukuje mi filmy-->znajduje źródła, ale po wybraniu jakiegoś za każdym razem mam komunikat "Nieudane odtwarzanie jednej lub więcej pozycji. Więcej informacji znajdziesz w pliku dziennika zdarzeń"
Odpowiedz
(09-05-2025, 03:21 PM)Maciej_27 napisał(a): Dzień dobry, Od jakiegoś czasku, Fanfilm wyszukuje mi filmy-->znajduje źródła, ale po wybraniu jakiegoś za każdym razem mam komunikat "Nieudane odtwarzanie jednej lub więcej pozycji. Więcej informacji znajdziesz w pliku dziennika zdarzeń"

Skopiowałeś tu swojego wczorajszego posta, nadal uparcie nie podając żadnych informacji. Przecież sam piszesz, że "...Więcej informacji znajdziesz w pliku dziennika zdarzeń" - więc pokaż te logi, jeśli chcesz by ktoś ci pomógł ! Przecież nawet nie wiadomo jaką masz wersję FF, a to absolutne podstawy...
Sorry, ale jesteś na tym forum od 7. lat i masz opublikowanych 190 postów. Szanujmy się... Smile
4
Odpowiedz
Wszystko działa idealnie i taki drobny pomysł, może @tele uda Ci się zrobić własne repo na githubie, żeby Twoje wtyczki aktualizowały się automatycznie. Bo robisz wspaniałą robotę, a to znacząco by ułatwiło instalacje dla osób mniej ogarniętych w temacie. Myślę, że przy odpowiedniej konfiguracji wystarczyłoby zainstalować Twoje repo i aktualizacje pobierałyby się automatycznie. Pozdrawiam Big Grin
Odpowiedz
Temat repozytorium był już kilkukrotnie "podsyłany" i nie jesteś pierwszą/jedyną osobą, która o tym pisała. W skrócie, repo nie było, nie jest i raczej nie będzie w planach...
No ale chyba nikt, włącznie z tele, nie miałby nic przeciwko "wolontariuszowi", który by takie repo zrobił i się nim "opiekował". Wink

Podziękowali: arkady1964
1
1
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 niewidocznych użytkowników, 2 gości