Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki box kupić? Stremio, Kodi - duży bitrate, DV, passthrough TrueHD i DTS-HD MA
Jaki TV box byście polecili Smile

Zastosowanie:

- oficjalne streamingi (nie obowiązkowe)
   - Stremio (materiały o dużym bitrate, z Dolby Vision, Dolby Atmos, TrueHD, DTS-HD MA) - najlepiej na domyślnym playerze
   -  Kodi + wtyczki (materiały o dużym bitrate, z Dolby Vision, Dolby Atmos, TrueHD, DTS-HD MA)
   -  Smarttube

Warunkiem jest bezproblemowa obsługa Dolby Vision (jak pliki mkv są multi z DV i HDR to działający priorytet na DV), audio passthrough Dolby Atmos, TrueHD, DTS-HD MA, DTS: X. Łykanie plików z dużym bitrate (mkv >70GB)
Najlepiej jak by był ethernet (tylko Gbit) lub możliwość wpięcia karty sieciowej USB.

Z testowanych sprzętów:

Fire TV Stick 4K MAX 2gen - to mój główny "oficjalny box" - na nim mam Prime Video, HBO etc

Szukam drugiego boxa mniej oficjalnego, w wyizolowanym VLAN - gdzie właśnie będzie Kodi z wtyczkami, Stremio, Smarttube - chcę to mieć rozdzielone. 

Testowane sprzęty:

- Google TV Stremer 4K - jakość wykonania bdb, responsywność TOP (jak Strong Leap S3 Pro).
Ale też mam problemy z mkv - czasami odpala video, bez audio, czasami odpala prawidłowo w DV, ale obraz haczy, czasami jest czarny ekran + dźwięk.
Problemy z passthrough

- Strong Leap S3 PRO - box był by idealny, responsywność etc, ale całkowicie nie radzi sobie z Dolby Vision i adaptacją (wina Androida 12), do czasu aktualizacji do A14 w zasadzie dla mnie nie używalny.

- Mi Box S 3gen - problemy, mam na nim często zielony ekran, lub czarny ekran i dźwięk w tle:
[Obrazek: CYcLVYCl.jpeg]
Obraz taki jest jak w Stremio odpalę film, mam czarny ekran + dźwięk, daje wstecz i wychodzę do czegoś takiego.

Kupiłem dwie sztuki, z obiema jest ten sam problem - nie wiem, może gryzie się moim konfigiem. Próbowałem 2 kabli HDMI, podłączenia bezpośrednio do TV i przez soundbar. 

Na jakie boxy jeszcze zwrócić uwagę? Które po prostu działają i spełniają powyższe wymagania ( mają jeszcze jako takie wsparcie producenta)?

HOMATICS Box R 4K Plus
Dune HD Homatics Box R 4K Plus?
Nvidia Shield TV PRO 2019 (boli cena, słaba dostępność),

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Co polecicie?
Odpowiedz
REKLAMA:

(14-12-2025, 08:11 PM)rafmik napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
Też się zastanawiam nad zmianą xiaomi2nd gen na coś szybszego i z większą pamięcią.
Będzie wykorzystywany do 
OTT Navigatora - najczęściej
apki działającej w oparciu o pythona. (Takie mini kodi dla "ubogich". Smile )
Netflixa - wymóg odpowieniej certyfikacji
apek dostawców c+, HBO, Prime, etc.

Zabawki brandowane mnie nie interesują.

Prędkość procka i ilość pamięci ma przede wszystkim znaczenie dla "apki pythonowej"

Może ktoś kto śledzi nowości i coś by łaskawie podpowiedział?
Odpowiedz
Jeśli cena 790 zł nie przeraża to może Homatics Box 4K PRO V2 AI-SR Google TV

Specyfikacja techniczna:

System operacyjny: Google TV z automatyczną aktualizacją
Procesor: Amlogic Quad Core Cortex-A55 S905X5M wykonany w technologii 6 nm (30000 DMIPS)
RAM: 4GB DDR RAM
FLASH: 64GB Flash eMMC
LAN: Ethernet 1000Mbps
AI-SR: Sztuczna inteligencja dla super-rozdzielczości
Wi-Fi: Wi-Fi 6 Dual Band 2.4G/5 GHz
Bluetooth: 5.2
Łączność: 1x USB Type-C, 1x USB 2.0, S/PDIF optyczne cyfrowe wyjście audio
Certyfikaty: certyfikat Netflix, certyfikat Google
HDMI / HDCP: HDMI 2.1b , HDCP 2.2/2.3
Rozdzielczość wideo: 4K, 1080i/p, 720p, 576i/p, 480i/p
Audio: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby Digital
Wideo: Dolby Vision, obsługiwany kodek AV1
HDR: HDR10, HDR10+, HLG
1
Odpowiedz
Podzielę się okazją jaką dziś znalazłem i zamówiłem:

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Next Start Pro AI 4K
Parametry techniczne:
– System operacyjny: Google TV z automatycznymi aktualizacjami
– Procesor: Quad Core Cortex-A55, 19326 DMIPS
– Pamięć: 2 GB DDR RAM, 32 GB Flash eMMC
– Ulepszanie obrazu AI: AI-SR z regulowaną intensywnością niską / średnią / wysoką
– Sieć: Ethernet 100 Mb/s, Wi-Fi 5 Dual Band (2,4 / 5 GHz), Bluetooth BLE 5.2
– Certyfikacja: certyfikowane przez Google i Netflix
– Wyjście: HDMI 2.1b / HDCP 2.3
– Obsługiwane rozdzielczości: 4K, 1080i/p, 720p, 576i/p, 480i/p
– HDR: HDR10, HDR10+, HLG
– Kodeki wideo: obsługa AV1
– Dźwięk: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby Digital
– Łączność: 1 × USB Type-C, 1 × USB 2.0, RJ45 LAN, optyczne cyfrowe wyjście audio S/PDIF
– Pilot zdalnego sterowania: Bluetooth / podczerwień
Odpowiedz
(12-09-2026, 08:48 PM)dobosz23 napisał(a): znalazłem i zamówiłem:
Next Start Pro AI 4K

~300 złotych za urządzenie 2/32 brak obsługi Dolby Vision, bez przesady.

Abstrahując od Xiaomi Box S 3gen, w segmencie tzw. tanich w pełni certyfikowanych urządzeń ~255 złotych /49,90€+pośrednik/ korzystniejszą opcją/wyborem poniższy model:

[Obrazek: 3mPR79rl.jpeg]
Odpowiedz
REKLAMA:

A jaki android box tv proponujecie jako godny następca Canal Plus box TV 4K moje wymagania nie są duże musi być dvbt2.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: