Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodanie dysku podłączonego pod router jako żródło
Witam, tak jak w temacie. Chcialbym odpalac przez kodi filmy znajdujace sie na dysku podpietym pod router (Asus RT-AC58U). 
Niestety nie wiem jak to ugryzc. W internetach widzialem ze po wybraniu zrodla upnp powinno widzec router lecz tak nie jest. 
Z gory dziekuje za pomoc
Odpowiedz
REKLAMA:

W ustawieniach routera poszukaj opcji serwer nas, smb, udostępnianie. Coś takiego.
# Kodi rządzi #
Odpowiedz
(07-04-2021, 08:48 PM)dziobson napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
(07-04-2021, 09:14 PM)adrt8v napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
W zeroconf nic nie ma. Mogę tylko ręcznie coś wpisać. Generalnie nigdzie nie widzę routera
Dosam ze z poziomu tv wchodząc w źródła router jest widoczny i nie ma problemu żeby coś z niego odpalić.
Odpowiedz
(07-04-2021, 09:39 PM)dziobson napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

I sprawdź czy faktycznie udostępniłeś dysk bo coś mi się wydaje, że tego nie zrobiłeś:
Używanie usługi udostępniania miejsca sieciowego (Samba) - na stronie 35 instrukcji routera
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
Mówię o widzeniu routera bo pod niego dysk jest podłączony i tak to wygląda z poziomu źródeł na tv. Wchodzę w nazwę routera która jest widoczna jako źródło i dalej mam foldery. Jeden z nich to podpięty dysk. Napewno mam udostępniony bo inaczej nie odpaliłbym nic na tv (chyba)

Po pracy pokombinuje z tym co mi wysłałeś.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
REKLAMA:

(08-04-2021, 04:15 AM)dziobson napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Cytat:Warto wiedzieć!
Niestety nie każdy format plików multimedialnych może być przesłany przez komputer za pomocą DLNA, jednak te najbardziej popularne są obsługiwane. Bez problemu możemy przesłać obrazy jpeg, gif, tiff, png, a także muzykę w formatach – LPCM (2 channel), AC-3, AAC, ATRAC3plus, MP3, WMA9. Natomiast kompatybilne standardy video to – MPEG1, MPEG2, MPEG4, WMV9.

Dlatego do filmów na Kodi Samba jest najlepsza. Żadne upnp, dlna...
Odpowiedz
Tak jak mowilem, samba wlaczona.

Kodi w zeroconf nic nie widzi. wpisywanie ip recznie w smb tez nie daje rezultatu

Czy trzeba cos ustawic w Kodi dodatkowo? Najnowsza wersja
edit: teraz upnp sie udalo, ale nie wiem czy tak zostawic czy mimo wszystko probowac smb?
Nie wiem czy to ma zwiazek z upnp ale biblioteka nie chce sie wcale utworzyc
Odpowiedz
A przypadkiem ten router nie używa samba v1?? Jeżeli tak to kodi nie obsługuje tej wersji.
Edit
Źle doczytałem Smile Kodi jako klient samby działa we wszystkich wersjach tego protokołu. Wejdź w ustawienia/usługi/klient smb/ i ustaw tam smb v1 i używaj starszych zabezpieczeń.
Odpowiedz
(08-04-2021, 04:59 PM)ScatMan91 napisał(a): A przypadkiem ten router nie używa samba v1?? Jeżeli tak to kodi nie obsługuje tej wersji.
Edit
Źle doczytałem Smile Kodi jako klient samby działa we wszystkich wersjach tego protokołu. Wejdź w ustawienia/usługi/klient smb/ i ustaw tam smb v1 i używaj starszych zabezpieczeń.
ok, cos sie zadzialo i mam widoczny dysk w smb. niestety nie moge wejsc w zaden folder bo wymaga loginu i hasla. po wpisaniu i zatwierdzeniu nic sie nie dzieje. jakies pomysly?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości