Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raspberry Pi 3b Karta Micro SD
Dzięki za radę

Na razie jadę na karcie Kingston industrial 8gb - zero problemów od kwietnia.
Wprawdzie cena trochę wygórowana bo kosztują w tej chwili jakieś 45zł za 8gb , ale uważam że warto Smile
Odpowiedz
REKLAMA:

Kartę spójrz i wybierz w oparciu o tabelkę By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Ogólnie unikaj kart innych niż U1. Zarówno Samsung i Sandisk 16 GB mi działały super i nie było problemu.
Z większymi (mimo iż poprawnie przygotowanymi) potrafią być jazdy.
Ale.
Maliny czasami mają walnięty slot na kartę i właśnie potrafi nie czytać kart, czytać po iluś próbach itd.
Na 7 malin z którymi miałem do czynienia (u siebie lub znajomych) w 2 był walnięty czytnik (a w zasadzie popsuł się po krótkim użytkowaniu urządzenia).
Nigdy nie zostawiałem maliny podłączonej do prądu, czasami uruchamiałem kilka razy dziennie, wyciągałem i wkładałem kartę. Nie zmieniałem parametrów mountowania (głęboko wierzę, że systemy dedykowane do tego urządzenia mają ustawione właściwe parametry).
Jest jeszcze jedna opcja - sprawdź czy masz wystarczający zasilacz (minimum to 2,5A).
Odpowiedz
(04-12-2019, 05:51 AM)skynet1 napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
Z tym walniętym slotem to może być coś na rzeczy - miałem jedną 3b która mogła mieć taki feler.

Zastanawia mnie jeszcze dedykowana karta z systemem OSMC :

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Ale cena odstrasza, choć to podobno jakaś specialna wersja micro sd specjalnie pod OS , ale ile w tym prawdy?
Odpowiedz
Witam, ja uzywam w moim Pi zamiast microkarty -  pena. Na nim mam raspbiana buster i smiga bez problemu. Openelec z kodi tez hula.
Odpowiedz
(08-06-2020, 12:57 PM)lanumisu napisał(a): Witam, ja uzywam w moim Pi zamiast microkarty -  pena. Na nim mam raspbiana buster i smiga bez problemu. Openelec z kodi tez hula.
No można i tak... przynajmniej w starszych RPI w przypadku 4b dopiero z tydzień temu pojawiła się możliwość botowania z USB i nie jest to jeszcze dopracowane.

Podziękowali: lanumisu
Odpowiedz
REKLAMA:

Zastanawiam się nad użyciem modułów emmc zamiast karty. Jest nawet do niej adapter i można włożyć w miejsce karty By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Testował może ktoś takie rozwiązanie?
Odpowiedz
(09-06-2020, 11:42 AM)Grabek napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Testował może ktoś takie rozwiązanie?
Ale tego nie użyjesz w RPI... według opisu ten czytnik służy do aktualizacji oprogramowania w komputerach odroid.
Na zasadzie wyciągasz eMMc z odroida podłączasz do czytnika , czytnik do czytnika micro sd do PC i wgrywasz update Wink

Nie ma sposobu na eMMC w RPI... w 4b też niestety przyoszczędzili i nie dodali odpowiedniego złącza.

Najlepsze wyjście na ten moment to wyposażyć się w kartę micro sd klasy high endurance np

Sam używam samsunga z ostatniego linku - PI działa szybko i sprawnie, dodatkowo podobno te karty są na pamięciach MLC i mają żywotność kilkakrotnie wyższą od standardowych.

Wcześniej przez rok miałem Kingston Industrial (też na MLC) działa do dziś, wymieniłem bo potrzebowałem większej pojemności.
Odpowiedz
Czyli ten czytnik pozwala na zapis i odczyt. Na logikę powinno działać.
Odpowiedz
Na logikę powinno... ale zauważ że nie zapewni ci większych prędkości bo i tak będzie podłączone do czytnika w malinie.
Nie wiem czy taka kombinacja ma sens, ale jak byś przetestował to podziel się wnioskami Smile 

ps.

Istnieje Raspberry pi z pamięcią eMMC

był nawet media player bazujący na tej wersji:

ale cena była iście kosmiczna coś około 200$ z tego co pamiętam Tongue
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: