Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[oddzielony] Dysputa o legalności, VPN i piractwie
Aktywacja Boxa na stronie C+ i użytkowanie IPTV niesie za sobą jakieś ryzyko?
REKLAMA:

Tak, kolegium 100 złotych lub 25 lat ciężkich prac budowlanych. Tongue

Nie no dlaczego niby?
Jeśli chcesz nas wspomóc jakąś kwotą możesz to zrobić przez poniższy banner!

[Obrazek: a015.gif]

Jak uzyskać logi: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Jeżeli dostawca IPTV nie odprowadza opłat licencyjnych to jest to oczywiście piractwo.
(czyli pewnie 90% przypadków)
(19-09-2021, 02:16 PM)somer napisał(a): Jeżeli dostawca IPTV nie odprowadza opłat licencyjnych to jest to oczywiście piractwo.

Czego oczekujesz, jak Ci można pomóc?
Póki co streaming oraz pobieranie plików audio/Video w Polsce nie jest piractwem. Dopóki sam nie udostępniasz.

Jestes całkowicie pewny ,że korzystanie z nielegalnych żródeł jest legalne i nie zagrożone żadnymi potencjalnymi konsekwencjami prawnymi ?
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

"W Europie oglądanie nielegalnych transmisji jest zdecydowanie nielegalne od czasu orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE w kwietniu 2017 r. Orzekł, że przesyłanie strumieniowe treści chronionych prawem autorskim bez odpowiednich uprawnień lub subskrypcji łamie prawo.

"Istnieje obecnie wiele przykładów sporów zbiorowych na całym kontynencie. Jeśli właściciel praw autorskich odkryje adres IP osoby, która ogląda nielegalny strumień, może wydać nakaz sądowy, aby zmusić dostawcę usług internetowych do ujawnienia jego danych osobowych. Stamtąd posiadacze praw skontaktują się z widzem i zagrozą mu postępowaniem sądowym, chyba że zapłaci ugodę."

Jestem zaskoczony ,ze na tym forum z jednej strony odradza się użytkownikom zabezpieczania swojego IP poprzez VPN a z drugiej strony kompletnie ignoruje mozliwe prawne konsekwencje wynikające z korzystania z nielegalnych żródeł udzielając w dodatku informacji jakoby było to całkowicie legalne i bezpieczne.
Nie opłacanie licencji przez dostawców IPTV to łamanie praw autorskich czyli de facto kradzież, zakup dóbr skradzionych to paserstwo.

ps.Żeby była jasność- ja również z takich żródeł korzystam , więc owszem-jestem piratem ale zdaje sobie z tego sprawę...
REKLAMA:

(19-09-2021, 03:28 PM)somer napisał(a): Jestem zaskoczony ,ze na tym forum

Jak i na wielu innych, wrzuć na luz, zachowaj dystans, to tylko matrix...w dużym skrócie myślowym "odskocz" i nie bierz do głowy [Obrazek: k045.gif]
@somer wiec tak, cytowane przez Ciebie artykuły maja się nijak do prawa. Streaming w Polsce oraz pobieranie plików audio/video jest legalne i choć nie powinnienem tego pisać to tak, studiowałem prawo, sądziłem się w wielu sprawach o niby piractwo. Wskaż mi kogoś kto został pociągnięty do odpowiedzialności w wyżej wymienionej kwestii. Dodatkowo jak już znów twierdzisz,że vpn jest tak super bezpieczny to poczytaj na niebezpieczniku o vpnach, a nawet o tym jak to bardzo polecany i bezpieczny protonmail się wysypał z logow vpn.

Dodatkowo to nie temat na taką dyskusję.

(19-09-2021, 03:28 PM)somer napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
(...)

" Istnieje wyraźny precedens dla organów, które wolą wszcząć postępowanie sądowe przeciwko przesyłającym, a nie przesyłającym." - czyli przesyłający są bezpieczni a przesyłający nie. Logiczne....
"Argument twierdzi, że jest nielegalny tylko wtedy, gdy go pobierzesz." - kim jest Argument? Jak pobrać argument?
Jak to się mówi? Śmiechłem? Tyle pytań bez odpowiedzi.
mjw napisał(a):Dodatkowo jak już znów twierdzisz,że vpn jest tak super bezpieczny to poczytaj na niebezpieczniku o vpnach, a nawet o tym jak to bardzo polecany i bezpieczny protonmail się wysypał z logow vpn.
No z protonmail to był cyrk Smile A ilość artykułów na niebezpieczniku dotycząca VPN rośnie...
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
(19-09-2021, 05:09 PM)mjw napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

"Co ciekawe kary w wysokości 1000 euro będą dotyczyć także tych, którzy używali tego pirackiego serwisu IPTV, a to historyczny punkt zwrotny. Kary będą dotyczyć około 2000 osób."

Nie wiem czy w Polsce zapadł kiedykolwiek jakiś wyrok za korzystanie z pirackich IPTV w każdym razie wbrew temu co twierdzisz korzystanie z takich usług jest w myśl prawa unijnego nielegalne a zawsze kiedys jest ten pierwszy raz....
A wracając do ProtonMail, bo wyglada na to ,że wszyscy wszystko wiedzą a jednak niezupełnie : By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

"Proton does also offer a VPN service of its own — and Yen has claimed that Swiss law does not allow it to log its VPN users’ IP addresses. So it’s interesting to speculate whether the activists might have been able to evade the IP logging if they had been using both Proton’s end-to-end encrypted email and its VPN service.If they were using Tor or ProtonVPN, we would have been able to provide an IP, but it would be the IP of the VPN server, or the IP of the Tor exit node,” Yen told TechCrunch when we asked about this."

Jasno wynika z tego ,że sprawa ProtonMail nie tylko nie zaprzecza mojej opinii ale wręcz przeciwnie, potwierdza ją.
Korzystali z szyfrowanych maili ale zignorowali VPN i właśnie dlatego wpadli....

Tu jeszcze najnowszy przykład : By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: