Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
Reputacja:
66
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
Urządzenie: MiBox/Tablety
01-05-2025, 08:33 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2025, 03:39 PM przez manieKMP.)
Możliwe że problemem jest uprawnienie do zapisu na nośnikach "przenośnych" (z uprawnieniem do odczytu nie ma problemu).
Piszę to, ponieważ sam wczoraj przy teście miałem problem z pobraniem rzeczonego filmu.
Jako że konfigurację pobierania w FF robiłem jeszcze bodaj na Kodi 18 lub 19 (a użyłem tego ze trzy razy  ), kartę SD mogłem wtedy bez problemu w FF wybrać. Wczoraj zaś wyskoczył mi jakiś błąd i zainteresowało mnie czy stary konfig we wtyczce jest aktualny. Wyszło że nie, ścieżka prowadziła do starej karty, więc chciałem to "zaktualizować" ale się nie udało (da się ręcznie w pliku konfiguracyjnym, ale to i tak nic nie zmienia), ponieważ przy próbie zatwierdzenia zmian (po "przeklikaniu się" do katalogu na SD), dostałem komunikat "Upewnij się, że czy masz uprawnienia do zapisu w folderze i nazwa nowego folderu jest prawidłowa" (pisownia oryginalna, a błąd z "że czy" siedzi w polonizacji dla Kodi... tak więc przy okazji znalazłem "babolka" w tłumaczeniu  ). Sprawdzałem też to na Android 6 i 7, jest tak samo, ogółem odczytywanie danych z takiego nośnika działa, ale zapis czegokolwiek już nie, również kiedy się próbuje skopiować coś na kartę przy pomocy wbudowanego menedżera Kodi (operacja przerywana). Pobieranie za to działa normalnie jeśli wybierze się jakiś katalog z pamieci (wewnetrznej) urządzenia (ja sobie wczoraj ustawiłem "Download").
Nie rozpisując się o wczorajszych "perypetiach", przejdzę do osobistych wniosków z aktualnym Kodi na andku.
Kodi na Androida posiada uprawnienia:
- android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE (zapis na nośnikach przenośnych)
- android.permission.MANAGE_EXTERNAL_STORAGE ("obsługa" nośników przenosnych)
Ale pierwsze z nich nie jest tu używane. Według mnie devy Kodi przystosowali aplikację pod nowe "wytyczne" dla nowszych Androidów i ich restrykcji co do dostępu do pewnych miejsc (nie będę tu pisał o upierdliwościach ograniczania tego OSu od v10 jakie, takim jak ja "dziwakom", zgotowało to problemy...), psując tym samym to co działało wcześniej na starszych andkach, samo Kodi najwyraźniej nie "pyta się", jak inne, przystosowane apki, o przydział uprawnienia do zapisu w konkretnym katalogu...
Skąd taki wniosek? Ponieważ da się w FF (na Kodi 21.x) wybrać kartę SD na Androidach starszych od v10 jeśli będzie to katalog org.xbmc.kodi w Android/data albo np. w Android/media (w drugim przypadku trzeba takowy stworzyć).
Więc @ steve4, jeśli masz możliwość, sprawdź czy u Ciebie, utworzenie np. Android/media/org.xbmc.kodi na dysku sieciowym i przekierowanie pobrań w Kodi/FF dla Android TV na ten katalog (org.xbmc.kodi) coś zmieni, bo najprawdopodobniej to w tym jest problem. Jak zadziała, to będziesz mieć "kijowe" obejście problemu (fajniej byłoby mieć take rzeczy w "dedykowanym" miejscu ale co zrobisz...), a jak nie, to może coś jest nie tak z smb, choć wątpię, skoro odczyt działa.
REKLAMA:
Liczba postów: 615
Reputacja:
801
System operacyjny:
Urządzenie: telewizor TCL C70
(30-04-2025, 05:58 PM)pastys napisał(a): U mnie na Windowsie z CDA pobieranie działa losowo. Z reguły wyskakuje komunikat: Nieobsługiwany typ pliku wideo application/vnd.apple.mpegurl, natomiast zdarza się, że za którymś razem zaskoczy. To samo teraz zaobserwowałem. Tak jakby CDA losowo ustawiało, czy będzie to format typu mp4 czy jednak w formie listy m3u8. Nie wiem, od czego to zależy. A może to resolver wysyła jakieś losowe nagłówki do serwera CDA?
Cytat:Z kolei z filman działa bez zarzutu. Świat w płomieniach pobrałem przed chwilą w formacie MP4 (DOODSTRAM).
Nie wiem, czemu Filman zrobił 2 formaty, ale dzięki temu, że zrobili format MP4, można to łatwo pobrać.
Cytat:Dla odmiany z ekinotv jeszcze nigdy nic mi się nie udało pobrać (komunikat: nieznany rozmiar do pobrania).
Nie wszystko da się łatwo pobrać. Menadżer pobierania napisany dla FanFilm, dla uproszczenia ma pewne założenia.
Główne to format źródła - musi być cały plik, typu mp4, mkv, avi, oraz znany rozmiar do pobrania. Jeśli któryś z tych warunków nie jest spełniony, pobieranie nie będzie realizowane. To nie znaczy, że się nie da, ale trzeba by bardziej skomplikować kod, aby to obsłużyć. A ponieważ w dzisiejszych czasach mało już się pobiera, bo prawie wszystko jest dostępne online, to na ten moment, nie jest planowane rozbudowywanie tego narzędzia.
Z doświadczenia i testów wynika, że jak jednak chcemy pobierać za pośrednictwem FanFilm, to najlepiej pobierać z serwisów hostingowych typu tb7/xt7, rapideo/nopremium/twojlimit, CDA premium, Filman API (typ MP4). Większość darmowych źródeł (jak nie wszystkie) stosują inny format, przystosowany raczej do streamingu online, więc na ten moment nie pobierzemy z nich.
Nie wiem, może są jakieś wtyczki do Kodi, które pobierają każdy rodzaj formatu?
Podziękowali: arkady1964
1
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Wersja Kodi: 19
System operacyjny:
Urządzenie: zgemma
niestety na w10 aktualizator robi błąd na fanfilm
1
Liczba postów: 73
Liczba wątków: 11
Reputacja:
6
System operacyjny:
Urządzenie: Raspberry Pi 3b JVC Android TV
(01-05-2025, 08:33 PM)manieKMP napisał(a): Możliwe że problemem jest uprawnienie do zapisu na nośnikach "przenośnych" (z uprawnieniem do odczytu nie ma problemu).
Piszę to, ponieważ sam wczoraj przy teście miałem problem z pobraniem rzeczonego filmu.
Jako że konfigurację pobierania w FF robiłem jeszcze bodaj na Kodi 18 lub 19 (a użyłem tego ze trzy razy ), kartę SD mogłem wtedy bez problemu w FF wybrać. Wczoraj zaś wyskoczył mi jakiś błąd i zainteresowało mnie czy stary konfig we wtyczce jest aktualny. Wyszło że nie, ścieżka prowadziła do starej karty, więc chciałem to "zaktualizować" ale się nie udało (da się ręcznie w pliku konfiguracyjnym, ale to i tak nic nie zmienia), ponieważ przy próbie zatwierdzenia zmian (po "przeklikaniu się" do katalogu na SD), dostałem komunikat "Upewnij się, że czy masz uprawnienia do zapisu w folderze i nazwa nowego folderu jest prawidłowa" (pisownia oryginalna, a błąd z "że czy" siedzi w polonizacji dla Kodi... tak więc przy okazji znalazłem "babolka" w tłumaczeniu ). Sprawdzałem też to na Android 6 i 7, jest tak samo, ogółem odczytywanie danych z takiego nośnika działa, ale zapis czegokolwiek już nie, również kiedy się próbuje skopiować coś na kartę przy pomocy wbudowanego menedżera Kodi (operacja przerywana). Pobieranie za to działa normalnie jeśli wybierze się jakiś katalog z pamieci (wewnetrznej) urządzenia (ja sobie wczoraj ustawiłem "Download").
Nie rozpisując się o wczorajszych "perypetiach", przejdzę do osobistych wniosków z aktualnym Kodi na andku.
Kodi na Androida posiada uprawnienia:
- android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE (zapis na nośnikach przenośnych)
- android.permission.MANAGE_EXTERNAL_STORAGE ("obsługa" nośników przenosnych)
Ale pierwsze z nich nie jest tu używane. Według mnie devy Kodi przystosowali aplikację pod nowe "wytyczne" dla nowszych Androidów i ich restrykcji co do dostępu do pewnych miejsc (nie będę tu pisał o upierdliwościach ograniczania tego OSu od v10 jakie, takim jak ja "dziwakom", zgotowało to problemy...), psując tym samym to co działało wcześniej na starszych andkach, samo Kodi najwyraźniej nie "pyta się", jak inne, przystosowane apki, o przydział uprawnienia do zapisu w konkretnym katalogu...
Skąd taki wniosek? Ponieważ da się w FF (na Kodi 21.x) wybrać kartę SD na Androidach starszych od v10 jeśli będzie to katalog org.xbmc.kodi w Android/data albo np. w Android/media (w drugim przypadku trzeba takowy stworzyć).
Więc @steve4, jeśli masz możliwość, sprawdź czy u Ciebie, utworzenie np. Android/media/org.xbmc.kodi na dysku sieciowym i przekierowanie pobrań w Kodi/FF dla Android TV na ten katalog (org.xbmc.kodi) coś zmieni, bo najprawdopodobniej to w tym jest problem. Jak zadziała, to będziesz mieć "kijowe" obejście problemu (fajniej byłoby mieć take rzeczy w "dedykowanym" miejscu ale co zrobisz...), a jak nie, to może coś jest nie tak z smb, choć wątpię, skoro odczyt działa. Dzięki, ale tej opcji z utworzeniem folderu: Android/media/org.xbmc.kodi na dysku sieciowym i przekierowaniem pobrań w Kodi/FF dla Android TV na ten katalog (org.xbmc.kodi) nie muszę już próbować bo wszystko mi działa już na moim docelowym, "dedykowanym" folderze - zasobie sieciowym dzięki oczywiście KOLEDZE TELE, który udostępnił mi do testów przygotowywaną, nową poprawkę!!! To takie z mojej strony nieoficjalne zapowiedzi szykowanej przez Kolegę TELE nowej poprawki do FF, która m.in. będzie rozwiązywała moje zgoszone problemy.
Podziękowali: arkady1964
1
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
System operacyjny:
Urządzenie: jakis nokia boks
Czołem.
Dwa pytanka.
Dlaczego raz wyszuka serial, raz nie? Czasami po 5 próbach wyszukiwania źródeł dopiero załapie jakieś.
kolejne pytanie brzmi, dlaczego nie wyszukuje żadnego anime (np. shinden, jestem zalogowany)
Android TV jakiś nokia box jeżeli to istotne.
Liczba postów: 113
Reputacja:
66
System operacyjny:
Urządzenie: MiBox/Tablety
05-05-2025, 03:10 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2025, 03:16 AM przez manieKMP.)
Czołem, łokciem i kolanem, z kapcia wróżyc nie "przestanem"... 
Odpowiedzonko jest takie, że:
To z pewnością te skubane krasnale ogrodowe, jak nie patrzysz to "zajumać" potrafią tytuł serialu, a jak jakieś źródło załapie to i nazwę takowego. Do shinden też się pewnie przyczepiły, bo nawet loga z Kodi skitrały gdzieś pod kamień.
A teraz bardziej serio:
1. O jaki serial chodzi? Może to jednostkowy przypadek i u innych działa. Ale tego nie da się sprawdzić bez tytułu.
2. A jakie to źródło załapuje po 5 próbach? FF może przeszukiwać multum hostingów i podawać po kilkadziesiąt źródeł przy niektórych produkcjach. Skąd ktokolwiek, prócz CIebie, miałby wiedzieć o jakie chodzi.
No ale ok, kapeć w róch i niucham, że może o zaluknij chodzi, bo ten ma od dzłuższego czau największego "focha", bo strona/serwer niedomaga, leży na "jakimś" błędzie, mieli wczytywanie lub kryje się za weryfikacją CF. No ale o nim już nieraz pisano w tym temacie.
Więc jakby nie patrzeć, na górze strony tego forum jest taki fajny box tekstowy, biały na czarnym tle, by lepiej było go widzieć, z "przyzwoitką" w postaci czrwonego przycisku o wdzięcznej nazwie "Szukaj". 
Jednym z wyników dla frazy "zaluknij" jest np. By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować..
No ale może nie o tego "skubańca" chodzi, bo FF od jakiegoś czasu dla źródeł z tej strony i tak podaje informację o problemie w postaci pop-upu w prawym-górnym rogu, więc i odpowiada na zadane pytanie (błąd serwera)...
3. Nie wiem czemu shinden nic Tobie nie znajduje (ja tam konta nie mam), błędne dane logowania, wymagana poprawka, bo coś się zmieniło i zaktualizować "coś" we wtyczce trzeba... krasnale ogrodowe.
Ogółem, konkretne odpowiedzi na zadane pytania można znaleźć w logu Kodi, nie podałeś go i nie wiadomo o co "ka-man".
Log "powiedziałby" o jaki sierial i źródło chodzi i najprawdopodobniej czemu shinden nic nie zwraca.
Jeśli nie wiesz jak taki log "uzyskać" i wstawić zawartość tu na forum, masz tu zgrabną By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. "ogbsługi klienta".
PS.
A tak swoją drogą, FanFilm instalowałeś z tego tematu, czy może masz jedynie oryginał? Bo się tak zastanawiam też nad tym właśnie. Tego też możnaby się dowiedzieć z logu.
1
REKLAMA:
Liczba postów: 67
Reputacja:
3
System operacyjny:
Urządzenie: Kinhank g1
Czy każda nowa wersja, będzie operowała już na, ciastkach. Czy jest szansa że, będzie, dalej powrót do starej opcji?
Liczba postów: 184
Liczba wątków: 2
Reputacja:
57
System operacyjny:
Urządzenie: ATV Philips
(05-05-2025, 01:39 PM)Adek89 napisał(a): Czy każda nowa wersja, będzie operowała już na, ciastkach. Czy jest szansa że, będzie, dalej powrót do starej opcji?
O to musiałbyś zapytać Wróżbity Macieja...
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
System operacyjny:
Urządzenie: Orange
Siema używam tej wtyczki zaktualizowanej i oglądam se anime i mam ciągle źródło shinden ale dajmy przykład że np odcinki w one piece mi sie zdarzyło dwa razy że odcinek był ten sam a na stronie jest normalnie jak by ktoś naprawił to by było fajnie jak coś miałem sytuację z odc 58 z 59 w sensie że odpala się to samo a jak idę w inny odc jest normalnie nowy odcinek
Liczba postów: 67
Reputacja:
3
System operacyjny:
Urządzenie: Kinhank g1
(01-05-2025, 09:43 AM)tele napisał(a): Zapowiedź modyfikacji:- dla osób, które mają ustawione wyświetlanie źródeł w okienku (a nie w katalogu) - jeśli wybrane zostanie źródło, którego resolver nie rozwiąże, to ponownie pojawi się lista ze źródłami, z zaznaczeniem ostatnio wybranego - pozwali to szybko wybrać inne źródło (nie trzeba ponownie wyszukiwać) - i tak w kółko, aż do naciśnięcia anuluj. Zastosowałem ten ficzer wcześniej we wtyczce Filman i postanowiłem zrobić coś takiego w FanFilm.
O i tego mi brakowało, gadałem, kiedyś o tym że, znajomym że to by było spoko bo by nie lądowało, ponownie, linków tylko były odrazu.
Pytanie, do wróżbity tele. Czy jest opcja że, zrobisz to na, ostatniej wersji wtyczki przed tą modyfikacja z, ciasteczkami? Jakbyś, potrzebował plik to go mam.
|